Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova sezona

Nekoć sjajna "Kruna" postala je "Dianin show"

Netflix
21.11.2023.
u 10:06

Šesta sezona megapopularne Netflixove serije o kraljevskoj obitelji izgubila se u reciklaži već davno prožvakane teme tragične smrti princeze Diane, propustivši priliku da joj pristupi iz nekog svježijeg kuta

Šestu sezonu sada već kultne serije "Kruna" Netflix je na svojoj platformi izbacio 16. studenoga. U prokušanoj maniri koja služi kako bi nabila gledanost i zadržala pretplatnike, u prvoj rundi izašle su samo četiri epizode, dok će ostatak sezone slijediti 14. prosinca. A kako se i moglo očekivati, taj prvi dio šeste sezone od priče o britanskoj kraljevskoj obitelji pretvorio se u "show o Diani".

"Kruna" je na svojim počecima bila uzbudljiva povijesna serija, koju smo unatoč katkad žestokoj dramatizaciji mogli pratiti gotovo poput dokumentarca, a s novom sezonom pretvorila se u samo još jednu kraljevsku sapunicu. Dalo se to nagovijestiti još kad je fokus serije postala razvučena brakorazvodna drama princeze Diane i princa Charlesa, no sada su gotovo potpuno nestale napete kraljičine audijencije s premijerima, važni politički događaji, pa i skandali tog doba svedeni su na goli minimum, a život svakog od članova kraljevske obitelji kao da se vrti samo i isključivo oko Diane i njenih ljubavnih i ostalih avantura.

U jednu ruku, odluka showrunnera Petera Morgana da radnju vrti oko nje razumljiva je i predvidljiva, no propuštena je prilika da nam pruži svjež pogled na priču princeze koja je ušla u legendu. Razvod princeze Diane od princa Charlesa, bombastični intervjui o zlostavljanju koje je doživjela u okrilju kraljevske obitelji, modne senzacije, humanitarni rad s oboljelima od AIDS-a i organizacijama za razminiranje (u seriji je prikazan i njen odlazak u Bosnu i Hercegovinu) tih su godina punili naslovnice. Kao, uostalom, i provokativne fotografije koje su neumorno producirali paparazzi slijedeći je i maltretirajući doslovce na svakom koraku – što je, moramo priznati, u seriji maestralno uznemirujuće prikazano. Diana je neupitno obilježila devedesete godine u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i cijelom svijetu, a sve navedeno još je svježe u pamćenju ljudi. Možda upravo u tome i leži problem nove "Krune".

Prvih nekoliko sezona serije, naime, bavilo se temama koje – iako su nam iz povijesti i opće kulture barem poznate – ipak nisu bile toliko prožvakane kao što su život i smrt princeze Diane. Ne samo da se većina gledatelja i osobno sjeća tih događaja već smo ih i imali priliku vidjeti u malom milijunu različitih dramatizacija, uključujući film "Kraljica" s Helen Mirren u glavnoj ulozi koji je napisao sam autor "Krune" Peter Morgan i koji se bavio upravo tim danima i turbulencijama unutar kraljevske obitelji koje je uzrokovala Dianina iznenadna smrt. Morgan je tako reciklirao svoju već napisanu i svima poznatu priču, ovog puta još nepotrebno kroz epizode razvlačeći Dianino posljednje ljetovanje, koje je u bogatim rezidencijama i na luksuznim jahtama provela s Dodijem Fayedom, tada svojim najnovijim, kontroverznim ljubavnikom, u društvu kojeg je bila i te sudbonosne noći krajem kolovoza 1997. godine kada je poginula u prometnoj nesreći u pariškom tunelu blizu Seine. Spomenimo još i nesretnu odluku da se u seriji, posmrtno, Charlesu, kraljici Elizabeti i Mohammadu Al Fayedu ukazuju i s njima dirljive razgovore vode "duhovi" Diane i Dodija, i stvar postaje potpuno besmislena.

No, nije sve baš tako crno. Kao što znamo, u "Kruni" se glumačka postava mijenjala svake dvije sezone i bila je gotovo uvijek savršeno pogođena. Gledajući Elizabeth Debicki, koja ponovno tumači Dianu, lako je zaboraviti da na ekranu ne gledamo pravu princezu. U usporedbi sa svim dosadašnjim filmskim i televizijskim tumačenjima uloge Diane, Debicki je možda i najbolje "skinula" Dianinu energiju, geste, govor i poglede, sjajno prikazala njenu golemu majčinsku ljubav, ali i kompleksnost njena karaktera koji je, koliko god bježao od pozornosti javnosti i drame, o njoj velikim dijelom i ovisio. Salim Daw bio je moćan kao Mohammad Al Fayed, nemilosrdan spletkar, ali i tugom razoren otac koji ostaje bez sina nasljednika, a ni Dodiju Khalida Abdalle nema se što prigovoriti. Imelda Staunton nikada do sada nije razočarala, pa tako ni u ulozi Elizabete, no moramo priznati da nakon Matta Smitha i Tobiasa Menziesa, koji su glumili princa Phillipa, Jonathan Pryce nije uspio dočarati njegovu impozantnost i vitalnost.

Problematičan je u ovoj inkarnaciji i princ Charles jer osim što je Dominic West jednostavno svjetlosnim godinama karizmatičniji, njegova karakterizacija u ovoj sezoni djeluje kao svojevrsna apologija Charlesa, u to vrijeme, a i sada, zbog ponašanja prema svojoj bivšoj supruzi, u javnosti itekako ozloglašenog. No, kao što su mnogi poznavatelji prilika unutar aristokracije Ujedinjenog Kraljevstva zlobno, ali vjerojatno točno zaključili, Peter Morgan se izgleda nije htio previše zamjeriti sadašnjem kralju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije