Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
108 godina društva

Neka vam ne dodija činiti dobro, poručuju iz obnovljenog Napretka

napred
30.06.2010.
u 17:30

Ključne su godine u 108-godišnjoj povijesti Hrvatskoga kulturnoga društva Napredak u Zagrebu osnivanje 1902., obnova 1990. i useljenje u obnovljene prostorije 2010.

Neka vam ne dodija činiti dobro – ponovio je dr. Franjo Topić, predsjednik Hrvatskoga kulturnog društva Napredak, misao vodilju toga društva koje je jučer javnosti pokazalo obnovljene prostorije na prvom katu u zgradi nekadašnje Napretkove zadruge u Bogovićevoj 1 u Zagrebu. To je izuzetna arhitektura, složili su se svi, vidjevši obnovljen prvi kat koji će ubuduće koristiti Napredak, u sedmerokatnici zaobljenoga južnoga i sjevernoga pročelja.

Planićeva zgrada

Zgrada koja je otvorena 1936. godine specifična je i po nazubljenom krovnom vijencu, a kao poslovno-stambeni neboder projektirao ju je arhitekt Stjepan Planić. Samo Društvo Napredak osnovano je 1902. godine i svoje sjedište ima u Sarajevu, a do Drugoga svjetskog rata imalo je 150 podružnica u BiH, Hrvatskoj i diljem svijeta. Napredak je oduvijek širio među svojim članstvom kulturu, zalagao se za školovanje učenika i stipendiranje studenata najrazličitijih profesija. Napretkovci se hvale svojim nobelovcima Ivom Andrićem i Vladimirom Prelogom. Nekadašnji režim je 1. travnja 1949. ukinuo HKD Napredak, oduzeo mu imovinu, pa tako i zgradu u Zagrebu.

Franjo Topić zahvalio je državnim strukturama, Vladi i Gradu Zagrebu što su 1993. dobili rješenje o povratku imovine, tako da sad koriste dio zgrade.

Predsjednik na otvaranju

Dvadeset godina od obnove Napretka useljava se vodstvo društva u obnovljene prostorije, a jučerašnju svečanost uveličali su hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović, predsjednik Sabora Luka Bebić, ministar školstva Radovan Fuchs, predstavnici Grada Zagreba, veleposlanici i brojni kulturnjaci. Franjo Topić (predsjednik Napretka od 1990. godine) naglasio je kako je Napredak i nadalje sav hrvatski, sav bosanski i sav hercegovački te dodao: “Sve što radimo u našem kulturnom društvu uvijek je u službi čovjeka.”

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije