Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tabor film festival

Nagrade osvojili filmovi koji se ne boje eksperimenta

propovjednik1
12.06.2011.
u 22:28

Najbolji je “Doviđenja Mandima”, nagrade animiranom filmu “Vanjski svijet”, igranom “Propovjedniku”, eksperimentalnom “Stardustu” i domaćem “Onda vidim Tanju”

Dodjelom nagrada završen je 9. tabor film festival, jedini međunarodni festival kratkoga filma u Hrvatskoj, na kojem je u sedam dana prikazan 171 film iz svih krajeva svijeta. Kao najzanimljiviji u raznoliku programu istaknuli su se oni filmovi koji ne bježe od stilskog ili narativnog eksperimenta, što su prepoznali i članovi žirija.
Najboljim filmom festivala proglašen je “Doviđenja Mandima”, nagrađen i u kategoriji dokumentarnog filma. Koristeći isključivo skromnu osobnu arhivu fotografija i jedan kratki video, redatelj Robert-Jan Lacombe podario nam je ganutljivu priču o maturaciji, identitetu i kulturalnim razlikama s kojima se kao desetogodišnjak susreo nakon odlaska iz rodnog Zaira.
Najboljim animiranim filmom proglašen je psihodelični “Vanjski svijet” mladog irskog genijalca Davida O’Reillyja koji je dobio i nagradu publike.
U kategoriji igranog filma pobijedio je mučni “Propovjednik” Daana Van Baelena o trojici primitivne braće čiji se život dramatično mijenja nakon što u šumi pronađu ozlijeđenu djevojku, a najboljim eksperimentalnim filmom proglašen je “Stardust” Nicolasa Provosta. On je snimke skrivenih kamera u Las Vegasu upotrijebio za razvoj napete kriminalističke priče u kojoj se pojavljuju i Jon Voight, Jack Nicholson i Dennis Hopper!
Velike simpatije zaradio je domaći pobjednik “Onda vidim Tanju”, gorko-slatka priča o ljubavi i umiranju koja je trijumfirala i na nedavnim Danima hrvatskog filma.
– Film je u cijelosti napravljen od fotografija snimljenih u Splitu, što mi više nije tako ugodno reći. Danas bih volio da je moj lik homoseksualac ili Srbin – zaključio je redatelj Lerotić, aludirajući na krvave nerede na splitskoj Rivi, čime je zaradio velik pljesak publike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije