Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEAFIRMIRANA SCENA

Mladim alternativcima tabui su seks, Crkva i braniteljski činovi

'9.1.2013., Split - Dom mladih, pripreme za drugi festival Neafirmirana umjetnicka scena u MKC-u. Organizatorica Nikolina Juric. Photo: Tino Juric/PIXSELL'
'Tino Juric/PIXSELL'
11.01.2013.
u 14:45

Autori koji sudjeluju na NUS-u mlađi su od 35 godina, a ove godine propitkuju što je to tabu

Drugi \"NUS – festival neafirmirane umjetničke scene\" u Splitu je okupio stotinjak mladih suvremenih umjetnika iz Hrvatske i 10 država svijeta koji se predstavljaju grupnom izložbom i bogatim popratnim programom: književnim večerima, performansima, videoprojekcijama, predstavama, koncertima...

– Suvremena umjetnost u Splitu premalo je zastupljena. Umjetnici su zahvaljujući NUS-u dobili mogućnost predstaviti se, a ja sam dobila priliku raditi to što volim. Zar to nije bolje nego sjediti i \"grintati\" jer se ništa ne događa?! – kaže nam Nina Jurić, studentica povijesti umjetnosti i duša projekta kojoj u organizaciji pomažu Martina Vuković, Kristina Trifunović i Ana Šunjić.

Autori koji sudjeluju na NUS-u mlađi su od 35 godina, a ove godine propitkuju što je to tabu. Iznenađujuće, mladi su alternativci u 21. stoljeću najvećim tabuom proglasili – seks.

– Očekivala sam golem broj politički osviještenih radova, vezan za aktivizam današnjeg trenutka, međutim većina je vezana za seksualnost, različite seksualne devijacije, abortus, pedofiliju... Ima ih koji kao tabu prepoznaju Crkvu, braniteljske činove, čak i peglanje, a prikazat ćemo i film o borbi radnica Uzora u stečaju za svoja prava – najavljuje Nina Jurić raznovrstan program drugog NUS-a.

No, o detaljima ne želi govoriti jer ne želi otupiti oštricu provokativnosti, koja se i očekuje od mladih, suvremenih umjetnika. 

- Unaprijed želim reći kako nikoga ne želimo uvrijediti. Ni ja se ne slažem sa svim radovima, ali smo ljudima, rođenim u ratu ili malo prije i odraslima u krizi, pružili priliku da bez cenzure kažu što je za njih tabu - zaključuje Nina. 

Splićani će tako narednih dana imati prigodu uživati u suvremenom taetru, inetraktivnoj književnosti, intervencijama u javne prostore, potpuno atipičnoj modnoj reviji ili nekom drugom programu kojim se, predstavljaju suvremeni mladi umjetnici. Raspored brojnih događanja objavljen je na www.nus.hr

Komentara 1

SE
serđo
22:43 11.01.2013.

Mladim alternativcima trebaju seks, Crkva i braniteljski činovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije