Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Animacija s Kosova

Mladi redatelji s Kosova projekcijom animiranih filmova o društvenim problemima

Film "N'korniz"
Foto: Pogon Jedinstvo
1/4
01.06.2023.
u 13:50

Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade u Velikoj dvorani u Pogonu, u petak , 2. lipnja, od 19:30 sati prikazuje animirane filmove s Kosova u sklopu programa “Nudging the ground”

Ususret nadolazećem Animafestu, zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade Pogon Jedinstvo u suradnji s kulturno-umjetničkim centrom Anibar iz Kosova te udrugom Operacija grad, u petak, 2. lipnja, od 19:30 sati u Velikoj dvorani u Pogonu održava program “Nudging the ground” – projekciju animiranih filmova s Kosova.

Pokušavajući uspostaviti industriju animacije u zemlji koja nema animatorsku tradiciju je vrlo teško. Upravo je to slučaj Kosova, najmlađe države Europe. Selekcija filmova koje će publika imati prilike vidjeti predstavlja recentnu produkciju nastalu između 2019. i 2022. godine. A autori ovih filmova doprinijeli su stvaranju nekih od najcjenjenijih filmova u povijesti kosovske animacije. Svojim su radom stvorili efekt valova, koji će, kako se čini, prodrmati tlo (nudge the ground).

Pothvat je to za koji je zaslužna organizacija strastvenih aktivista s Kosova zvana Anibar, koja potiče mlade ljude na izražavanje ideja i svjetonazora kroz animaciju te na kontinuiranu raspravu o važnim društvenim temama koje se tiču mladih ljudi s Kosova.

Plakat festivala "Nudging the ground"
Foto: Operacija grad

Anibar je od 2010. dovršio više od 60 projekata i uspješno surađivao s lokalnim i međunarodnim partnerima, uspješno je zaključio 13. izdanja Međunarodnog festivala animacije Anibar, jedinog festivala te vrste na Kosovu te jednog od najvećih kulturnih događanja uopće na tom području.

„Program razmjene i umjetničke cirkulacije usmjeren je na cirkulaciju umjetničkih djela i produkcija unutar regije kroz razmjenu programa između nezavisnih kulturnih centara - Anibar (Peć), Kulturni centar Magacin (Beograd), Omladinski kulturni centar “Abrašević” (Mostar), Sociokulturni prostor Centar Jadro (Skoplje) te Pogon – zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade (Zagreb)“, stoji u najavi.

Programska razmjena dio je projekta „Regional Lab: New Culture Spaces and Networks as drivers of an Innovative and Sustainable Bottom-up Development of Regional Collaboration (REG.LAB)“ koji je podržala Kreativna Europa pod premisom „jačanje kulturne suradnje i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija na Zapadnom Balkanu”.

Animacija "Oni koji se utapaju drže se za pjenu"
Foto: Pogon Jedinstvo

Naslovi koji će biti prikazani su „Oni koji se utapaju drže se za pjenu“ koji govori o ratu kao usamljenom iskustvu, „Shpija“ (Dom) koji tematizira značaj doma, „Kona“ koji daje komentar na neravnopravan i zlostavljački odnos između muža i žene, „Magnet“ koji skreće pažnju na ovisnost o ekranima i sveopćoj digitalizaciji, „Mardhë“ priča o preživljavanju protjerane žene u ratu pogođenom Kosovu na prelasku u 21. stoljeće te „N'korniz“ psihološka drama lika Agrona koji  pokušava shvatiti kako se stvari oko njega neće promijeniti ako i sam nije spreman na promjenu.

Animacija "Shpija"
Foto: Pogon Jedinstvo

Pogon Jedinstvo zagrebački je centar za nezavisnu kulturu i mlade te javna neprofitna kulturna ustanova i dom nezavisne kulture koji se nalazi na sjevernoj obali Save, na Trnjanskom nasipu, u neposrednoj blizini kultnog zagrebačkog kluba Močvare.

Ulaz na projekciju je slobodan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije