Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dostignuće

Miro Gavran dobitnik nagrade HAZU za roman \"Kafkin prijatelj\"

Miro Gavran
arhiva
26.04.2012.
u 12:52

U obrazloženju nagrade ističe se \"visoko odnjegovan standardni hrvatski jezik, kronikalni stil te pokušaj rekonstrukcije djelatnosti naslovnih likova s obzirom na njihove nepoznate, skrivene ili brižno tajene psihičke osobine\"

Miro Gavran dobitnik je nagrade HAZU za za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2011. godinu za roman "Kafkin prijatelj". Nagradu će mu dodijeliti u četvrtak 26. travnja na svečanoj sjednici u povodu Dana HAZU. Odbor za nagrade u obrazloženju ističe Gavranov stil koji obilježava izbor stvarnih povijesnih likova, "visoko odnjegovan standardni hrvatski jezik, kronikalni stil te pokušaj rekonstrukcije djelatnosti naslovnih likova s obzirom na njihove nepoznate, skrivene ili brižno tajene psihičke osobine".

Roman govori o životu Maxa Broda i Franza Kafke. Radnja se događa pretežito u Pragu, a djelomično i u Beču, Berlinu i Tel Avivu. Uz poznate pisce među glavnim likovima su žene koje su njih dvojicu odredile. Bit je romana u ispreplitanju emotivnog i literarnog života. Autor je oslikao europski kulturni književni prostor u rasponu od 1903. do 1924. godine te s jednim skokom u Tel Aviv 1954. „Franz se vratio pisanju. Nenadano kao što je došla njegova depresija je popustila. Ponovo se znao nasmijati, nije više izbjegavao društvo kolega studenata. Max je bio sretan zbog toga, iako je u dubini duše osjećao da će Franz i u budućnosti biti svoj najopasniji neprijatelj te da će ga uvijek morati držati na oku. I ma koliko se njih dvojica jedan drugome najiskrenije povjeravali, znao je da će najdublju tajnu svoje intime zauvijek morati sačuvati samo za sebe.“ Odluku o nagradama Predsjedništvo HAZU donijelo je na temelju prijedloga i mišljenja razreda HAZU, Izvješća Odbora za nagrade i pismenog glasovanja članova Predsjedništva, a nagrade će dobitnicima biti uručene na svečanoj sjednici u povodu Dana HAZU u četvrtak 26. travnja.

Komentara 3

AR
ArsenT
19:33 26.04.2012.

Gavran je najveća faca među našim književnicima, a pola domovine ne zna da on uopće postoji. Što ti je EPP. Jednom će ga valjda u svojoj emisiji ugostiti Branimir Bilić, možda onda kaže nešto senzacionalno pa ... Tko zna, možda je poant samo u tome da za 100 godina kao sinonim za međunarodno priznatu HR književnost bude - Gavran.

LU
luksa
20:18 26.04.2012.

Gavran je najveća faca među našim književnicima jer osim što je izvrstan pisac, je i kulturan gospodin koji sve što ima kaže kroz svoje djelo a ne preko medija, politike, politikantstva, skandala itd.

TO
Tot
22:07 26.04.2012.

sigurno najjači naš pisac, no kad vidim kakve nam nude mediji- jergovića,tomića,pavićića, dežulovića.....fuj,sve sami dosadnjakovići i naporni gadovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije