Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Druga pljuska

Ministar J. Mesić odbio potvrditi Mucala za intendanta HNK Split

duško mucalo odbijen
arhiv vl
18.05.2011.
u 14:59

Mucala je prethodno odbio potvrditi i ministar Božo Biškupić. Mesiću je podršku dalo Kulturno vijeće za dramske umjetnosti

Ministar kulture Jasen Mesić u srijedu oko 14 sati potpisao je rješenje u kojem odbija potvrditi Duška Mucala za intendanta splitskog Hrvatskog narodnog kazališta.

- Neću davati nikakve izjave prije nego što dobijem službeno pismeno obrazloženje odluke - izjavio je za Večernji list oko 15 sati v.d. intendanta Duško Mucalo.

Naši novinari prvi su prenijeli vijest o odbijenici gradonačelniku Želju Kerumu, koji je otpočetka otvoreno podržavao Duška Mucala.

- Molim? Tko ga je odbio? Svašta, baš svašta! Nazvat ću vas kasnije! - rekao je očito uzrujani Kerum i prekinuo razgovor.

Podrška Kulturnog vijeća

Ministar Mesić donio je istu odluku kao i lani njegov prethodnik Božo Biškupić. Mesić je za odbijenicu dobio podršku Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti. Razlozi odbijanja su program koji ne podastire nove ideje, ne izdvaja se originalnošću, inovativnošću, niti upečatljivim estetskim pristupom. Definiranje i ostvarivanje strateških ciljeva razvoja HNK Split u idućem mandatnom razdoblju ostavlja dojam površnosti te nedovoljne kompetencije. Financijski dio programa pokazuje netočne i nerealno ostvarive proračunske prihode. Također, razmatrajući odluke koje je kandidat Mucalo donio vršeći dužnost intendanta, smatra upitnim i kredibilitet samog prijedloga programa.

Mucalu, koji već nešto manje od godinu dana vodi splitski teatar kao v.d. intendanta, u prilog nije išlo niti skandalozno otkazivanje praizvedbe opere “Maršal” Silvija Foretića koja je trebala obilježiti 26. Muzički biennale. Kulturna javnost oštro je napala takvu Mucalovu odluku koja je doživljena kao neviđena politička cenzura umjetnosti. Navodno je Mucalo spornu odluku donio pod izravnim utjecajem gradonačelnika Keruma (koji se pozivao na presudu generalima) koji ga otvoreno podržava još od prve kandidature. Mucalo je tako oba puta dobio podršku i Kazališnog vijeća HNK Split, ali i većine u splitskom Gradskom vijeću.

Oštro Radničko vijeće

No, milosrdni prema Mucalu nisu bili u Radničkom vijeću splitskog kazališta. Tako je ovih dana predsjednik vijeća Vjeko Santrić ponovno vrlo oštro napao Mucala kao kandidata za intendanta, navodeći ne samo slučaj “Maršala”, nego i druge probleme u organizaciji rada u kolektivu koji nisu rješavani niti puno prije Mucalova dolaska u HNK. Mucalo, poznat kao pjevač i skladatelj tzv. lakoglazbenih nota u stilu “Radnička odmara se klasa”, “Anka vegetarijanka” i “Kako smo širili europsko jedinstvo”, još je ovog ponedjeljka bio u Zagrebu na sastanku Festivalskog vijeća Splitskog ljeta kada je sa zakašnjenjem potvrđen program tog festivala. No, za razliku od proteklih godina pa i desetljeća, Splitsko ljeto od lani više ne vodi aktualni splitski intendant, nego je ministar Biškupić za ravnatelja imenovao uglednog dirigenta Nikšu Barezu.

Mir oko Splitskog ljeta

Lani je to shvaćeno kao zagrebačko bacanje rukavice u lice gradonačelniku Kerumu koji nikako nije htio odustati od svog kandidata Mucala za splitskog intendanta.

- Možda i nema iskustva, ali poznaje financije - izjavljivao je lani lakonski gradonačelnik Kerum, tvrdeći da Mucalo ne stvara podjele među građanima i ljudima, nego mostove.

No, Biškupić je ipak odlučio da Splitsko ljeto neće voditi intendant u Splitu, kao što je to bilo nepisano pravilo posljednjih desetljeća. Novoimenovani ravnatelj Splitskog ljeta Nikša Bareza, prema vlastitoj izjavi iz ožujka ove godine, dobro je surađivao s v.d. intendantom Mucalom, a potpisan je, i to bez većih, barem javnih trzavica, i Pravilnik svih onih koji financiraju splitski festival. A tu je riječ o festivalu koji se itekako i organizacijski i umjetnički oslanja na HNK Split. Još u ponedjeljak sve su se strane pomirljivo i usuglasile oko ovogodišnjeg, mora se priznati atraktivnog programa Splitskog ljeta, koji osim Bareze potpisuju i dramska ravnateljica Senka Bulić i baletna ravnateljica Almira Osmanović. No, novom odbijenicom Mucalu očito se otvara i novo područje političke borbe oko očito sve užarenijeg mjesta splitskog intendanta.

Ključne riječi

Komentara 20

DK
dkatica2
16:09 18.05.2011.

Ima pravo Mesić , on je bivši UDBAŠ kojeg treba lustrirati,amen!!!

KA
kajinx
16:09 18.05.2011.

A gdje se nalazi HNK?

PG
praseca gripa
15:37 18.05.2011.

Mozda bi trebalo imenovat Severinu,gospodine Mesic?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije