Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nagrađeni

Među najboljima na 9. Zagrebdoxu tri domaća autora

'dox_nnn_kul_030313'
Foto: 'nina djurdjevic'
1/6
03.03.2013.
u 17:18

Svečanom dodjelom nagrada u Kaptol centru zatvoren je najveći regionalni festival dokumentarnog filma

Svečanim proglašenjem pobjednika zatvoren je 9. Zagrebdox, čiji se \"best of\" još jučer prikazivao u dvoranama Cineplexxa u zagrebačkom Kaptol centru.

Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji osvojio je američki film \"Kudzu loza\" Josha Gibsona, a u regionalnoj konkurenciji bugarsko-švedski film \"Cvetanka\" Juliana Tabakova.

Regionalni žiri posebnim je priznanjima nagradio i dva hrvatska filma, \"Presudu\" Đure Gavrana i \"Kak je doma?\" Kaje Šišmanović.

Gavranov film desetominutni je kolaž krupnih kadrova lica ljudi koji su na glavnom zagrebačkom trgu gledali presudu Anti Gotovini, prateći njihovu nadu, bijes i očaj nakon što su čuli prvu, optužujuću presudu.

Filmovi o kojima se govori

Film 19-godišnje Kaje Šišmanović u formi intimnog dnevničkog zapisa govori o rastavi njezinih roditelja, inače poznatih filmskih djelatnika Ljiljane i Davora Šišmanovića, što je izazvalo veliku pozornost gledatelja, kojima je dobro poznat rad Kajinih roditelja.

Mali pečat za najbolji film autora ili autorice do 35 godina pripao je rumunjskom filmu \"Ugasi svjetla\" Ivane Mladenović, a nagradu Movies That Matter dobio je \"Čin smaknuća\" Joshue Oppenheimera.

\"Čin smaknuća\" ujedno je bio jedan od nekoliko filmova o kojima se na festivalu najviše govorilo, djelomično zbog kontroverzne teme i gotovo humorističnog pristupa stravičnom genocidu, a dijelom i zbog iznimne druželjubivosti redatelja, koji je nakon svake projekcije okupio krug gledatelja koji su mu postavljali dodatna pitanja.

Iznimu pažnju ove je godine imao i \"Uljez\" redatelja Barta Laytona nagrađen posebnim priznanjem u međunarodnoj konkurenciji, koji na jezovit i pomalo manipulativan način, na granici između igrane i dokumentarne forme, prikazuje sumnjivi povratak mladića koji tvrdi da je davno izgubljeni sin jedne američke obitelji. Posebno priznanje pripalo je i \"Eleni\" Petre Coste, filmu o potrazi za sestrom izgubljenom u New Yorku, koji završava tragičnim otkrićem.

Dugogodišnji projekti

Novost ovogodišnjeg programa bila je selekcija filmova snimljenih kamerom mobitela, u kojoj je nagrada pripala RTL-ovu voditelju Tomislavu Jelinčiću i njegovu filmu \"Deadline/Lifeline\", kojim je zabilježio porod vlastita djeteta.

Novost na festivalu bila je i nagrada za najbolji film u kategoriji Teen Dox, koja je pripala filmu \"Mali svijet\" Marcela Barrene.

Direktor festivala Nenad Puhovski po drugi je put dodijelio osobnu nagradu autoru iz svoje generacije. Ona je ovaj put pripala redateljici Heleni Třeštíkovoj i filmu \"Osobni svijet\", koji je Puhovski ocijenio \"još jednim izvrsnim filmom u njezinu prepoznatljivu stilu dugogodišnjeg praćenja životnih priča\".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije