Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐU 17 HRVATSKIH DOBARA

Međimursku popevku i suhozid UNESCO stavio na popis baštine

28.11.2018.
u 23:17

Međimurska popevka sastoji se od stihova koji se pjevaju na melodiju (vižu) i oblikuju pjesmu (pesem).

Međimurska popevka, tradicijski napjev sa sjevera Hrvatske, upisana je na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva na sjednici UNESCO-ova Međuvladina odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu u Port Louisu na Mauricijusu.

Na taj prestižni popis uvršteno je i umijeće suhozidne gradnje koju su zajednički kandidirali Hrvatska, Cipar, Francuska, Grčka, Italija, Španjolska, Slovenija i Švicarska.

Međimurska popevka sastoji se od stihova koji se pjevaju na melodiju (vižu) i oblikuju pjesmu (pesem).

– Popevka je identitet međimurskog naroda i, da je nije bilo, usudim se reći, tko zna bi li se u Međimurju danas govorilo hrvatski – kaže Dejan Buvač, predsjednik Zajednice međimurskih KUD-ova koji popevku čuvaju od zaborava.

Do 19. stoljeća pjevale su se “a capella”, često kao sjetni melos međimurskih težaka. U pripremi nominacije uz lokalnu zajednicu sudjelovali su i ugledni stručnjaci dr. sc. Lidija Bajuk, dr. sc. Naila Ceribašić i dr. sc. Tvrtko Zebec.

Gradnja “u suho” pak umijeće je izrade konstrukcija od kamena bez vezivnog materijala, a karakterističan je upravo suhozid.

– Suhozidom se čovjek kroz povijest borio ili se još bori protiv erozije, poplava, lavina, isušivanja, a usput su u njemu i oko njega svoj dom našle brojne sitne biljke i životinje – istaknuli su prilikom kandidature u udruzi “4 grada Dragodid”. Hrvatska sad na tri UNESCO-ova popisa ima čak 17 dobara.

Na reprezentativnom popisu su, uz ostalo, Festa sv. Vlaha iz Dubrovnika, ophod zvončara s područja Kastva, čipkarstvo, Sinjska alka, bećarac... Na popisu nematerijalne baštine kojoj je potrebno hitno očuvanje je ojkanje, a u registru najboljih praksi Ekomuzej Batana iz Rovinja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije