Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matica hrvatska

Matica hrvatska potvrđeni vlasnik Stoljeća hrvatske književnosti

igor zidić
arhivska slika
08.06.2010.
u 14:03

U palači Matice hrvatske predstavljena je 10.1 knjiga iz biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti posvećena poeziji Slavka Mihalića. Predsjednik Igor Zidić rekao da Matica ima atest da je vlasnik biblioteke.

- Iako su mnogi pokapali Matičina Stoljeća hrvatske književnosti, zadovoljan sam što predstavljamo knjigu velikog pjesnika. Možda je Slavko Mihalić nešto najbolje što je hrvatsko pjesništvo dalo nakon Drugoga svjetskog rata - rekao je u utorak u Matičinoj palači njen predsjednik Igor Zidić predstavljajući knjigu “Pjesme” Slavka Mihalića koju je uredio akademik Ante Stamać.

Zidić je rekao da je Matica od Zavoda za intelektualno vlasništvo pribavila atest da je isključivi vlasnik biblioteke oko koje je lani bilo puno polemike.
- Stoljeća su dakle Matičina, a ne ovoga ili onoga privatnika - rekao je Zidić.

Ante Stamać najavio je da će do kraja godine u Stoljećima izaći još devet naslova, u rasponu od Grge Gamulina do Marina Držića i Petra Šegedina te da je u javnosti puno toga glupog, netočnog i zlobnog rečeno o toj biblioteci.

A o Mihaliću kao stožernom hrvatskom pjesniku druge polovice 20. stoljeća govorili su i Tonko Maroević i Ernest Fišer ističući da je napisao 24 zbirke te da ima isti broj prijevoda na strane jezike. U dvorištu Matice otkrivena je i bista Jure Petričevića, Matičina dobrotvora čijim je novcem podignuta nova zgrada Matice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije