Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMORNA POSLASTICA

Matea Leko, Yuri Revich i Aleksandar Milošev oduševili Bečane

Beč
Snježana Herek
10.11.2014.
u 12:05

Na programu su bila djela Ive Mačeka, Wolfganaga Amadeusa Mozarta, Borisa Papandopula i Maxa Brucha

Ne samo buran aplauz, povici "bravo“ i poziv na "bis“ oduševljene bečke publike nego i dojmljivo glazbeno ozračje koje je Bečanima ponudio sjajno uigran komorni trio u sastavu Matea Leko (klavir), Yuri Revich (violina) i Aleksandar Milošev (viola) u nedjelju navečer u palači Eschenbach u Beču, obilježili su drugi koncert 10. jubilarnog Festivala hrvatske glazbe u austrijskom glavnom gradu.

Bio je užitak slušati s koliko predanosti i glazbenog suglasja visokog umjetničkog dometa ovi glazbenici žive s odabranom, zahtjevnom glazbom. Na programu su bila djela Ive Mačeka, Wolfganaga Amadeusa Mozarta, Borisa Papandopula i Maxa Brucha. 

Poseban ton trojki tehnički spremnoj za glazbene izazove davala je temperamentna pijanistica Mateja Leko, koja se ubraja među najtalentiranije mlade hrvatske pijaniste. Njenoj sigurnosti i iskustvu zasigurno su doprinijeli i nastupi s Zagrebačkom filharmonijom i vodećim hrvatskim orkestrima i dirigentima, ali i brojni solistički nastupi u zemlji i inozemstvu već u vrijeme studija u klasi prof. Dalibora Cikojevića od 2003. do 2008. godine. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Pokazala je to i u Beču upečatljivom izvedbom "Scherzo fantastico za klavir“ Borisa Papandopula, kojim je počeo drugo dio bečkog koncerta.  Osim sjajnim muziciranjem i strastvenim nastupom plijenila je poglede publike i svojim atraktivnim izgledom.

Komorna poslastica bili su i sjajan 23-godišnji ruski violinist s bečkom adresom Yury Revich koji svira na violini Alaina Karbonare, te fantastični violist Aleksandar Milošev, koji djeluje kao solist u orkestru Slovenske filharmonije i orkestru  londonske filharmonije te kao profesor viole na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na Trinity Laban college of Music and Dance u Londonu, a u čiju se je virtuoznu tehniku i profinjenu muzikalnost uvjerila i zahtjevna bečka publika. Stoga je oduševljenje, većinom Austrijanaca u prepunoj Svečanoj dvorani, komornom „trojkom“, bilo više nego razumljivo. Jer, sve troje glazbenika imaju već bogate umjetničke životopise kao solisti i komorni glazbenici. 

Nakon koncerta pijanistica Matea Leko koja živi na relaciji Zagreb – Beč - Milano je rekla za Večernji list da je oduševljena reakcijom bečke publike. Istaknuvši svoju spremnost za glazbene izazove, poput ovoga u Beču, napomenula je značaj sustavnog promoviranja nedovoljno poznate hrvatske glazbene literature i izvođača u Austriji i šire, na čemu, kako je rekla, sjajno radi muzikolog Davor Merkaš organizirajući iz godine u godinu Festival hrvatske glazbe u austrijskom glavnom gradu.

Ovogodišnji, 10. jubilarni Festival, u čijem je sklopu održan i nedjeljni komorni koncert, traje do 7. prosinca.

>> Ansambl Antonio Sorgo otvorio 10. Festival hrvatske glazbe u Beču

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije