Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doživotni ravnatelji

Mandat ravnatelja kazališta treba ograničiti na osam godina

duško ljuština
boris ščitar/pixell
02.03.2012.
u 22:00

Mandat ravnatelja javnih kazališta treba ograničiti na dva mandata od po četiri godine, misli većina sudionika Eurokazove kazališne tribine koju vodi Igor Ružić. U Zagrebu ima ravnatelja koji kazališta vode i tridesetak godina.

Hoće li se novim Zakonom o kazalištu skratiti mandat ravnatelja na dva mandata po četiri godine? Pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević i na Eurokazovoj tribini o nedodirljivim ravnateljima, koji vode kazališta od 1982. tj. 1985. godine, izjavio je da hoće.

– Sve se troši pa i ravnatelj. Nije dobro dulje od dva mandata biti ravnatelj. I Vjeran Zuppa se odrekao mandata. Trebalo bi u kazališta uvesti i nadzorne odbore, jer su kazališna vijeća budalaština. Ne treba nam “bucka tucka zakon” – misli Stojsavljević.

Da mandat treba ograničiti i to na dva puta po tri, tj. na četiri godine misli i Vjeran Zuppa, nekad ravnatelj Teatra ITD.

– Dva puta po četiri godine više nje ego dovoljno. A o ravnatelju odlučuje politika, pa SDP ima Gavellu, a HDZ ZeKaeM. Sve smo ideale predali u ruke činovnika – misli Zuppa.

Voditelj čakovečkih Pinkleca Romano Bogdan apsolutno je za ograničenje.

– Svako drugo rješenje bilo bi suludo. Pa danas rijetki i sa ženom izdrže duže od tri, četiri godine. Treba razbucati žabokrečinu. Nemamo mlade ljude na položajima u kazalištu, a i glumci čuvaju sinekure i beskonačno traju u istim ansamblima. Država treba reći želi li na mjestu ravnatelja producente ili autorske osobnosti – oštar je Bogdan. Loše iskustvo s javljanjem na natječaje za ravnatelja ima i Željko Vukmirica.

– Dva puta nisam prošao na natječaju za ZeKaeM, a jednom u Varaždinu. Zuppa mi je hvalio program, ali mi je rekao da neću proći jer o tome odlučuje politika. Otada sam umjetnički umro i hodam Zagrebom kao mrtvac – veli Vukmirica.

Glumica Marica Vidušić misli da samo politika može davati mandat jer je riječ  o javnom novcu.

– Problem je u zahtijevanju odgovornosti. Na natječaj za ravnateljicu ZeKaeMa javila se Gordana Vnuk, nije umrežena i glatko je "ispušila", nije poštovana procedura jer je natječaj unaprijed dogovoren – veli glumica.

Milan Živković misli da je nedopustivo da kazališni redatelji sjede u kazališnim vijećima te da bi o ravnateljima trebala odlučivati brojnija tijela. Branko Brezovec protiv je toga da redatelji budu ravnatelji kazališta jer su taštiji i od glumaca. A Tihomir Milovac, kustos Muzeja suvremene umjetnosti i kazališni scenograf, misli da bi mandate trebalo ograničiti i u muzejima i drugim institucijama.

– Ako čovjek ne valja, treba ga smijeniti i prije isteka mandata – misli Niko Pavlović koji Komediju vodi od 1989. godine. A Duško Ljuština poručuje da, ako se ograničavaju mandati u kazalištima, treba ih ograničiti i u centrima za kulturu, muzejima, Eurokazu...

Komentara 3

KO
Kora
23:01 02.03.2012.

Ne mogu zamisliti Kerempuh bez Ljuštine. Da, mandati ne smiju biti vječni. Cijelu kulturu treba prodrmati, modernizirati sustav upravljanja da dođe do bliže veze sa stvarnošću, a ne da kultura bude neka zasebna sfera postojanja u društvu u kojem see silom kriznih prilika sve promijenilo.

TO
Toni50
18:31 03.03.2012.

Mandat ravnatelja kazališta treba ograničiti na osam godina, jel nikome nigdje u nikojem slučaju i ni jednome hrvatu nije ništa za vjerovati.

ER
Erny
15:47 05.03.2012.

Da svakako je potrebno izmijeniti kazališni zakon.. Podržavam novu ministricu kulture u svim svojim nastojanjima da iste izmjeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije