Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijera

"Ljudožder vegetarijanac" našem društvu daje najtežu dijagnozu

Ljudožder vegetarijanac
Ljudožder vegetarijanac
27.02.2012.
u 20:32

Redatelj Branko Schmidt predstavio je svoj novi, mračni film po predlošku Ive Balenovića

U kina je upravo stigao film “Ljudožder vegetarijanac” redatelja Branka Schmidta, snimljen prema predlošku Ive Balenovića, liječnika ginekologa koji je svoja najneugodnija iskustva iz struke pretočio u istoimeni roman s malo optimističnih trenutaka. A u Schmidtovu filmu optimizma je još manje.

Glavni lik, beskrupulozni mladi ginekolog Babić (Rene Bitorajac), oličenje je svega lošega u hrvatskome društvu. Duboko je uvučen u mafijaške poslove, slobodno vrijeme ispunjeno mu je drogom i prostitutkama, a agresiju ispucava mlateći po bubnjevima i pumpajući svoje predimenzionirane mišiće u teretani. Resurse ginekološkog odjela državne bolnice Babić po potrebi koristi za ilegalne abortuse, postavljanje lažnih dijagnoza i iznudu novca od pacijenata, dok će zahvate u kojima ne vidi vlastitu korist radije prepustiti mnogo neiskusnijim kolegama.

Policajci kriminalci

Najbliži kompanjon mu je korumpirani inspektor Ilija (uvijek sjajan Leon Lučev), koji Babića uvodi u svijet trgovine drogom i ljudima, ilegalnih borbi pasa i obveznih nemoralnih usluga politički utjecajnim zaštitnicima u samom vrhu vlasti.

Schmidtovi likovi toliko su odvratni da djeluju pretjerano nemoralnima, no pogledamo li malo pažljivije napise u crnim kronikama, shvatit ćemo da su, nažalost, u Hrvatskoj sasvim mogući. Oni su trulo gradivno tkivo našeg društva, upozoravaju autori filma, ili kako će u jednom trenutku reći mafijaš Jedinko (Emir Hadžihafizbegović) - sve ugledni ljudi, generali, nogometaši, odvjetnici.

Nastavak “Metastaza”

Schmidtov “Ljudožder” svojevrsni je nastavak filma “Metastaze”, koji je nastao po predlošku istog autora i s istom filmskom ekipom. Ako su se “Metastaze” bavile sekundarnim moralnim tumorom, Schmidt i Balenović sada su zabili skalpel u onu primarnu bolest, izlažući je u svoj njezinoj grotesknosti na velikom platnu.

Sve to upakirano je u sasvim solidan medicinski triler, s jakom glumačkom postavom (u filmu igraju gotovo svi najbolji hrvatski glumci različitih generacija) i vrlo dobrom, dinamičnom fotografijom snimatelja Dragana Ruljančića.

Komentara 3

KR
krka
08:29 28.02.2012.

Kad malo bolje pogledam situaciju u društvu, čovjek nije ni trebal trošiti novac na snimanje filma, to svaki dan gledamo uživo, svugdje oko nas.Šalu na stranu, ekipa je napravila stvarno dobar posel. Čestitam

Avatar Kairosa
Kairosa
11:46 01.03.2012.

Ja ne vidim razloga zbog kojih je ovaj film suvišan.Čisto da se vide detalji

Avatar morski covik 3
morski covik 3
07:52 28.02.2012.

Rene Bitorijanac je los glumac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije