Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filmski festival

Laureati Berlina i Sundancea na Vukovar film festivalu

Scena iz njemačkog filma Barbara
arhiva VL
06.08.2012.
u 11:14

Podunavski program iznimno je jak, a predvodi ga njemački film Barbara, redatelja Christiana Petzolda, dobitnika Srebrnog medvjeda za najbolju režiju

Vukovar film festival, festival podunavskih zemalja, uskoro stiže do svog šestog izdanja. Održat će se od 22. do 26. kolovoza u Vukovaru na rekordnom broju lokacija. Natjecateljski podunavski program iznimno je jak, što potvrđuju dva naslova koja su se okitila nagradama na Berlin film festivalu. Riječ je o njemačkom naslovu Barbara Christiana Petzolda, dobitniku Srebrnog medvjeda za najbolju režiju. Izvrstan je to film o nevoljama istočnonjemačke liječnice koja je po „političkoj“ kazni premještena u provincijsku bolnicu. Glavnu ulogu žene koja sanja o bijegu na zapad tumači poznata njemačka glumica Nina Hoss koja se proslavila ulogom u filmskom hitu Bijeli Masai.

Druga poslastica za filmofile bit će mađarski film Benedeka Fliegaufa, Samo vjetar/Csak a Szel. Dobitnik je to Srebrnog medvjeda u kategoriji nagrade žirija. Izuzetno kontroverzan naslov progovara o nasilju nad mađarskim Romima, potisnutim strahovima i daje izuzetan uvid u život jedne autsajderske manjine.

U popratnom programu Svijet prikazujemo pobjednika Sundance film festivala (Velika nagrada žirija) i dobitnika čak četiri nagrade na Cannes film festivalu (Zlatna kamera), maštoviti i inovativni naslov Zvijeri južnih divljina/ Beasts of the Southern wild. Pratimo priču o šestogodišnjakinji suočenoj s nestankom majke i prethistorijskim bićima koja su oživjela zahvaljujući ekološkim promjenama na Zemlji.

Uz to već je raspisan natječaj za tradicionalnu Dunavsku scenarističku radionicu koju će opet voditi Irena Krčelić. Priče (story outline u 24 riječi) mogu se slati na press@vukovarfilmfestval.com. Najboljih pet sudjelovat će u radionici te imati osiguran smještaj s doručkom u Vukovaru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije