Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Debi soparanistice

Lana Kos u Veroni pjeva u slavnoj Verdijevoj “Traviati”

Lana Kos
arhiva VL
11.07.2011.
u 18:09

Lana je u Veroni već dulje vrijeme zbog pokusa, a ovog će se ljeta u ulozi nesretne Violette smjenjivati i u nas dobro poznata pjevačica Inva Mula te Ermonela Jaho

Mlada varaždinska sopranistica s povećim međunarodnom iskustvom Lana Kos u utorak 12. srpnja debitira na najvećoj opernoj pozornici u svijetu, u veronskoj Areni. Pjevat će zahtjevnu ulogu Violette Valery iz Verdijeve više nego popularne opere “Traviata”. Lana je u Veroni već dulje vrijeme zbog pokusa, a ovog će se ljeta u ulozi nesretne Violette smjenjivati i u nas dobro poznata pjevačica Inva Mula te Ermonela Jaho. Uz Lanu će na veliku pozornicu Arene stati i tenor Francesco Demoru u ulozi Alfreda te bariton Vladimir Stojanov u ulozi Giorgia Germonta. Dirigira Carlo Rizzi, a redatelj je Hugo de Ana.

Nastup u riječkom HNK

Ove godine u Veroni debitiraju tri dirigenta, jedan redatelj i čak trideset pet pjevača, a među njima je i naša Lana Kos, koja već godinama djeluje u inozemstvu, ponajviše u Bavarskoj državnoj operi gdje je pjevala i ulogu Marice u Humperdinckovoj operi “Ivica i Marica”.  Posljednja hrvatska pjevačica koja je pjevala u Veroni bila je Ljiljana Molnar-Talajić koja je briljirala svojom Aidom. U Areni je dosta dirigirao i pokojni Vjekoslav Šutej.

Lana Kos svoj je operni debi imala 2002. godine u ulozi Kraljice noći u Mozartovoj “Čarobnoj fruli” u HNK Zagreb. Otad više pjeva u inozemstvu nego u zemlji premda je lani nastupala kao Lucia di Lammermoore u riječkom HNK Ivana pl. Zajca. Puno je glazbene prašine u svijetu izazvala njena suradnja s čuvenim ruskim violončelistom i dirigentom Mstislavom Rostropovičem, koji je baš Lanu odabrao za ulogu Nataše Rostove u operi “Rat i mir” Sergeja Prokofjeva, koja je trebala biti izvedena u moskovskom Boljšoj teatru. No, maestro Rostropovič, tada već u visokoj životnoj dobi, morao je otkazati premijeru pa je Lani Kos ostala samo dragocjena uspomena na zajednički rad s velikim umjetnikom, ali i njegovom suprugom, sopranisticom svjetskog glasa Galinom Višnjevskom.

I Romeova Julia

Ulogu Violette, koja zahtijeva snažan i pokretljiv sopran, ali i raskošnu glumačku kreaciju, Lana Kos već je pjevala u Mariboru, na ljubljanskom festivalu i u Parmi. Nedavno je u Mariboru više nego uspješno pjevala i Juliju u Gounodovoj operi “Romeo i Julija”, koja je na repertoaru ovog ljeta i u Veroni, pa je moguće da će Lana Kos nastupiti i u toj ulozi pred više tisuća opernih posjetitelja u impresivnoj areni koja je već osamdesetak godina rezervirana za opernu glazbu.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
OBSERVER8
21:34 11.07.2011.

Bravo Lana!

ON
onur
09:24 12.07.2011.

Lana Kos je trenutno naša najveća mlada operna zvijezda... Dok neki u Zagrebu i dalje sline po nekima koji nisu ni blizu nje, Lana Kos kroči polako i samozatajno u veliku međunarodnu opernu zvijezdu bez pomoći naših velikih ˝menađera˝, ˝dirigenata˝ i ostalih samozvanih stručnjaka o opernoj glazbi kao i raznih engleskih istspolnih skupina .... A zna se da ju je prvi predstavio dirigent Kranjčević koji je od prvog trenutak govorio da će ona biti svjetsko ime i da je izniman talent

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije