Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kinopremijera

Lakohumorna "Parada" otvara važna politička pitanja

'parada5_nnn_kul_131211'
Foto: ''
1/3
13.12.2011.
u 15:27

Dragojevićeva "Parada" u početku iritira pretjeranim likovima, no s vremenom se gledatelj ipak počinje smijati njihovim odnosima

U Zagrebu je premijerno predstavljen dugo očekivani film "Parada" Srđana Dragojevića, koji se bavi vrućom problematikom nasilja nad seksualnim manjinama u regiji.

Iako su mnogi očekivali film koji će ozbiljnom problemu pristupiti isto takvim političkim komentarom, Dragojević je odabrao o diskriminaciji progovoriti kroz tipičnu žanrovsku komediju, jezikom onih koji diskriminiraju – pretjerano karikirajući likove i podgrijavajući sve zamislive stereotipe o homoseksualnim osobama.

Zabavan i nekorektan

Rezultat je na trenutke vrlo zabavan film upitne političke korektnosti, koji se vjerojatno neće svidjeti dijelu gledatelja koji bi očekivali ozbiljniji pristup problemu, no izuzetno dobre reakcije premijerne publike i izniman uspjeh u srbijanskim kinima govore u prilog tome da se odabir lakohumorne estetike Dragojeviću i te kako isplatio.

Glavni lik "Parade" je nekadašnji srpski ratnik i kriminalac Limun (Nikola Kojo), koji pod pritiskom zaručnice pristaje osiguravati beogradsku gay paradu. U tom naumu nema podršku prijatelja, a sin neonacist čak otvoreno najavljuje krvoproliće na događaju koji bi njegov otac trebao osiguravati.

Didaktički svršetak

Zbog toga je Limun prisiljen uputiti se u druge zemlje bivše Jugoslavije, kako bi od nekadašnjih ratnih neprijatelja formirao odred "gay friendly" zaštitara.

Bizarne situacije koje će se zaredati vode prema didaktičkom svršetku, kojim je Dragojević ipak otvorio prostor za ozbiljnije čitanje ovog, na prvu loptu sasvim neozbiljnog filma.

Ključne riječi

Komentara 10

HR
hrkomentar
22:14 13.12.2011.

Intelektualni i umjetnički doprinos ovog filma je na razini \"Žikine dinastije\".. Naprosto jad od filma.

TH
thekurcula
22:32 13.12.2011.

Gde si ga video? Jel ima negde da se skine?

BM
Boris Markovic
18:15 13.12.2011.

Ako je neko bio na premijeri neka isprica svoje utiske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije