Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ivo šebalj

Križ kao zaključak vlastita života i rada

galerija forum,nenad fabijanić,ivo šebalj (1)
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
1/9
19.04.2012.
u 20:22

Posljednja djela Ive Šebalja nastala su kao rezultat suradnje na uređenju Hrvatske kapelice Habsburgovaca

Posljednji ciklus velikog domaćeg slikara Ive Šebalja, predstavljen je u Galeriji Forum pod nazivom “Šebalj i križ”, a neki od radova prvi su put izloženi javnosti. Za izložbu je zaslužan arhitekt Nenad Fabijanić, koji je s njim surađivao posljednjih deset godina života. Slike iz ovog ciklusa nastale su 2001. godine, neposredno pred slikarovu smrt kao rezultat zajedničke suradnje na uređenju “Hrvatske kapelice” Carle i Francesca von Habsburga u Austriji.

Produhovio je materiju

– Iako projekt uređenja kapelice na žalost nije izveden, Šebalj je napravio studiju za 12. postaju križnog puta, a onda i proširio temu križa, kao simbol tako bitan za našu civilizaciju, pa taj projekt i nije bio uzaludan. Razvijao ju je na različite načine iz koje se osjeća zaključak da je to bila njegova zadnja tema, crtao je zapravo svoj križ, sebe je vidio u tome. Njegov zaključak života i rada. Slutio je. Iz tog poštovanja odlučio sam napraviti ovu izložbu kao sjećanje na desetu obljetnicu otkako ga nema, ali i stogodišnjicu rođenja - kazao je Fabijanić.

U ovom ciklusu brojne skice i crteži na temu križa prepoznatljivi su u Šebaljevu potpisu, no ipak su drugačiji, i to tako da je produhovio materiju stvarajući reljefne teksture gustim nanosima boje. Izložen je i jedan od dvaju izlivenih križeva u vlasništvu obitelji Habsburg.

Igor Zidić popratio je izložbu esejem, no nije mogao doći na otvorenje. Šebalja smatra jedinstvenim i neponovljivim interpretatorom križnog puta.

Egzistencijalno kršćanstvo

“Dok rezignira pred prvih jedanaest postaja, i odjednom se budi pred dvanaestom, kao da i nije slikar iz hrvatskoga konteksta, barem to nije u ovom primjeru. Nije nevažno za razumijevanje Šebaljeva egzistencijalnog kršćanstva da tu postoji, s tom tematikom, od djetinjstva usađena i neka nelagoda – pa ma što da se poslije događalo. On je potpuno otvoren tek za jednu dimenziju Križnoga puta – ja ga sada propedeutički razlažem na križ i na put – a to je Smrt”, piše Zidić.

Izloženo je oko 30 slika ovog samozatajnog velikana, a izložba se može pogledati do 5. svibnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije