Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rovinj

Koncerti The Bad Plus i Ane Moure u noćima punog mjeseca

The Bad Plus
arhiva VL
05.07.2012.
u 15:16

The Bad Plus kritičari nedvojbeno drže jednim od najvećih jazz-uspjeha u prošlom desetljeću, ali i triom koji je odavno nadišao okvire jazz-glazbe, dok je Ana Moura jedna od najpoznatijih i najboljih pjevačica fada na svijetu

Nakon, po mnogima, dva najbolja jazz-koncerta ovogodišnje sezone, održana proteklog vikenda, Rovinj i tamošnji Avantgard Jazz Festival s pravom su si i ove godine priskrbili epitet hrvatske ljetne prijestolnice jazza! Američka gitaristička legenda John Scofield s mladim bandom Hollowbody i band Tierney Sutton, četveročlana grupa predvođena Tierney, koja već dvadeset godina djeluje u istoj postavi, kroz dvije su festivalske večeri publici podarili sjajne koncertne programe. Organizatori su za tu prigodu odabrali prekrasan ambijent parka s bazenom ispred hotela Eden, pa je tako ljetni dio ovog festivala, koji je od početka svibnja u Rovinju ugostio Christian McBride Trio, Yellowjackets i 3 Cohens Sextet, otpočeo uistinu spektakularno.

Slijedi nam još pet odličnih, stilski različitih programa, pet imena koja će oduševiti publiku. Ovaj vikend, u petak, nastupaju The Bad Plus, trio koji ruši jazz-konvencije (jesu li oni jazz-grupa pod snažnim utjecajem rocka i popa ili odličan glazbeni trio koji rado svira i jazz – česta je dilema kritičara), dok je subota rezervirana za fado i jednu od danas najeksponiranijih portugalskih pjevačica na svjetskoj sceni Anu Moura.

The Bad Plus kritičari nedvojbeno drže jednim od najvećih jazz-uspjeha u prošlom desetljeću, ali i triom koji je odavno nadišao okvire jazz-glazbe, stvorivši pritom beskompromisan opus.

Od debitantskog albuma, grupa je konstantno na turneji, svira i stvara sebi raznoliku i ekstatičnu hibridnu publiku, u jazz-klubovima, simfonijskim dvoranama i na rock-koncertima (bili su predgrupa The Pixies, Wilcu i drugima), u SAD-u i u svijetu. Katalog nespojivih utjecaja koje The Bad Plus donosi na pozornicu kroz originalne skladbe i cijeli niz obrada pobjedonosna je kombinacija.

Ana Moura, čiji je nastup na programu u subotu, danas je jedna od najpoznatijih i najboljih pjevačica fada na svijetu. Snimila je četiri samostalna albuma, pjevala u znamenitom Carnegie Hallu u New Yorku, dvije godine zaredom gostovala na jazz-festivalu u San Franciscu, nastupala s Rolling Stonesima i Princeom, a ujedno je i najmlađa pjevačica koja je ikada bila nominirana za jednu od prestižnih nagrada world music scene – Edison. Uz to, lijepa i uspješna.

Eto razloga za jedan lijepi vikend u Rovinju. Opet sve u istom ambijentu parka između hotela Eden i Lone, u čarobnim noćima punog mjeseca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije