Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Koji su to rodovi i žanrovi koji najviše privlače hrvatske gledatelje kada je posrijedi hrvatski film?

Dana hrvatskog filma
19.05.2023.
u 16:52

Saznajte na okruglom stolu u sklopu 32. Dana hrvatskog filma

U sklopu 32. DHF-a, sutra, 20. svibnja u Polukružnoj dvorani Teatra &TD s početkom u 18 sati održat će se okrugli stol na temu „Hrvatski film i publika: od povjerenja do gledanosti“. Jedna je od najvažnijih sastavnica svake nacionalne kinematografije njezina domaća publika svih naraštaja.

 Međupovezanost filmskih autora, putova plasmana njihovih radova te percepcije filmskih djela od strane publike govori o vitalnosti i održivosti svake kinematografije. Od stjecanja državne neovisnosti 1991. hrvatska kinematografija neprestance traži najbolje putove do svojih gledatelja pri čemu su pojedini dugometražni naslovi postali velikim kinohitovima privukavši više od stotinu tisuća kinogledatelja, a dio njih i znatno više. S druge strane, hrvatski film ima i svoju televizijsku te festivalsku publiku. U vremenu kada postoji cijeli niz različitih distributivnih kanala filmskih radova, te kada je nakon protupandemijskih mjera postalo jasno da su kina i dalje neizostavan dio čovjekove zabave i kulture, hrvatski film nužno treba dugoročnu strategiju stjecanja i zadržavanja povjerenja domaće publike. To se povjerenje za najveći dio filmova mjeri gledanošću, a za dio radova i festivalskim uspjesima čiji je publika također sastavni dio.

Okrugli stol na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma tematizira položaj hrvatske publike u hrvatskoj kinematografiji te diskutira o načinima privlačenja što većeg broja domaćih gledatelja hrvatskom filmu, od velikog i malog ekrana do filmskih festivala. Koji su to rodovi i žanrovi koji najviše privlače hrvatske gledatelje kada je posrijedi hrvatski film, odgaja li se uspješno filmska publika još od djetinjstva, postoji li sinergija među različitim načinima distribucije filmova, jesu li domaćim gledateljima važne hrvatske filmske nagrade i – što je dosadašnje hrvatske kinohitove učinilo hitovima, a što bi to moglo činiti ubuduće? Dio je pitanja na koja će na okruglom stolu odgovoriti predstavnici relevantnih institucionalnih aktera. Na okruglom stolu sudjelovat će: Tvrtko Kurbaša (HAVC), Ksenija Marinković (HDFD), Zinka Kiseljak (HRT), Hrvoje Pukšec (HDFK), Zvonimir Rumboldt (DHF), Jelena Vojvoda (KINO MREŽA) uz moderiranje Boška Picule

Nakon okruglog stola, slijedi svečano zatvaranje festivala te dodjela nagrada u Kinu SC  s početkom u 21 sat.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije