Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sajam knjiga i učila

Knjige na Interliberu snižene i 80%, neki ih prodaju i u sanducima

interliber (1)
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/14
08.11.2011.
u 12:05

Predsjednik Ivo Josipović prvog dana Interlibera službeno je posjetio sajam u pratnji Igora Rađenovića i Davora Bernardića

Razišla se magla iznad Novog Zagreba, možemo krenuti sa sajmom, rekao je novi direktor Zagrebačkog velesajma Igor Rađenović na svečanom otvaranju 34. međunarodnog sajma knjiga i učila. Je li se razišla i magla iznad izdavačke industrije, pokazat će šest sajamskih dana na Interliberu u koji je uloženo 250.000 kuna. I premda organizatori tvrde da ima osam izlagača više nego lani i da je izložbeni prostor gotovo isti kao lani, prvi dojam nije tako optimističan. U paviljonu šest ima manje izlagača, ali zato će biti lakše prolaziti sajmom kada ga okupiraju školarci, studenti i drugi posjetitelji. Rahlije su postavljeni i štandovi u tradicionalno posjećenijem paviljonu pet, koji je ostao i bez popularnog kafića.

Knjige se po velikim popustima (i većim od 80 posto) mogu kupiti i u šatorima između paviljona, a neki su izdavači, poput agilne Knjige u centru odlučili knjige prodavati kao jabuke, na kištre (iliti sanduke) i to po cijeni od 500 kuna. Ministar kulture tehničke vlade Jasen Mesić citirao je Hessea, a rekao je i da se kulturna strategija mora prioritetno baviti statusom pisca, pa malim, srednjim i velikim nakladnicima te sajmovima u zemlji i inozemstvu. No, pomalo nespretno, spomenuo je "određenu ekonomsku krizu" koja ostavlja trag na djelovanje nakladnika i pisaca. 

Među novitetima sajma valja spomenuti štand Hrvatskog telekoma na kojem su izloženi uređaji s kojih se mogu kupovati i čitati knjige. Na tom će štandu u subotu gostovati i Goran Tribuson te govoriti o svom viđenju budućnosti knjige. Već prvog dana sajma dolaze i strane zvijezde: Rita Monaldi i Francesco Sorti predstavljaju roman o tajnama papinskim konklavama u nakladi Frakture, a Anne Plichote i Cendrine Wolf romane o Oksi Pollock u nakladi Školske knjige i Lumena.

– Trenutačno najviše čitam prijedloge zakona, ali sam baš danas dobio na poklon knjigu Slavenke Drakulić pa ću nju pročitati – rekao je predsjednik Ivo Josipović koji je prvog dana Interlibera službeno posjetio sajam u pratnji dva esdepeovca – Igora Rađenovića (direktor Velesajma) i Davora Bernardića (predsjednik Skupštine Zagrebačkog holdinga).

– Interliber još nisam pogledao pa ga ne mogu komentirati, ali lani je to bio sjajan sajam s puno novih knjiga. Ovog ću vikenda doći privatno s obitelji i prošetati se po sajmu. Nedavno sam pročitao da je Interliber sajam koji je drukčiji od drugih jer ne poštuje neke kanone i da je baš to dio njegova šarma s čime se slažem – izjavio je predsjednik koji se slikao i s autorima monografije "Dalmacija – hrvatska ruža svjetova" koju je nazvao važnom knjigom koja Dalmaciji ne prilazi samo s pozicije suvremenosti nego je uvažava kao kolijevku civilizacije. A o knjizi, još jednom pothvatu Ante Mekinića i Crome iz Stobreča, govorili su i Predrag Matvejević, Tonko Maroević, Jakša Fiamengo...

Na štandu Profila pojavilo se novo, raskošno izdanje Exuperyjeva "Malog princa" rađeno s preklopima i pomičnim ilustracijama u kojem su gotovo sve ilustracije (nastale prema autorovim akvarelima) trodimenzionalne i time atraktivne za najmlađe čitatelje. U slikovnici se nalazi i integralni tekst. No većina noviteta najavljivanih za Interliber jučer je još bila u fazi tiska, a nakladnici najavljuju da će se na štandovima pojaviti u srijedu, kada se očekuje i veći posjet građana.

I Večernji list tradicionalno je prisutan na Interliberu, ovog puta na štandu sa 24 sata u paviljonu pet. U ponudi su brojna popularna i atraktivna izdanja, naročito povijesne tematike, koja se mogu kupiti uz sajamski popust. 

Ključne riječi

Komentara 6

UR
ured11
14:52 08.11.2011.

Izvještavati o Sajmu knjiga, a u naslovu napisati da su knjige snižene bčago rečeno je - strašno

MA
maxxxx
15:53 08.11.2011.

Predsjednik posjetio Sajam, a gdje su fotografije istog?

KO
koinsky
16:14 08.11.2011.

rulja kupuje knjige u sanducima da bi se mogla grijati ove zime.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije