Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O iseljenicima

Knjiga Tuge Tarle podsjeća 
na prošlost koja se ne mijenja

'Iz knjige Tuge Tarle Hrvatski iseljenicki duhopis, 2013.'
''
07.08.2013.
u 23:12

A Tuga Tarle traga za novostima o starim pričama i njihovim istraživačima. Poznata je priča o Jusephu Milicicu posljednjem poglavici izumrloga plemena Yagani) s krajnjeg juga Čilea i Rosi Yagan, domorotkinji bez potomaka

Nijedno vrijeme nije sretno za odlazak u tuđinu. Danas kad \"svatko zna engleski\" i svi smo kompjutorizirani pa se čini da smo svugdje doma, pitanje odlaska iz domovine nije se bitno promijenilo. Odlazak je odlazak, makar ga više i ne zvali arhaičnim \"odlaskom u tuđinu\". Ugledna hrvatska autorica s dugom diplomatskom karijerom Tuga Tarle dokazuje to knjigom o hrvatskom egzodusu, s ogledima i zapisima o Hrvatima izvan Hrvatske naziva \"Hrvatski iseljenički duhopis\", koju je uredio dr. sc. Božo Skoko.

Ostajte ovdje...

Knjiga je to tekstova pisanih od 1990. do 2013. godine, ali je njezina nutarnja stvarnost puno većeg vremenskog raspona. Tuga, primjerice, objavljuje pismo Marije iz Australije koje govori o mukotrpnom, zapravo zapanjujuće mučnom iseljeničkom životu hrvatske zajednice oko 1925. godine. Marija namjerno ne navodi svoje prezime, a svoje pismo započinje s \"Dragi hrvatski narode\"... Jasno da se Tuga Tarle osjećala obaveznom da objelodani takva svjedočanstva. Iako Marijino pismo sadrži i snažne rodoljubne poruke, potrebne i njoj i naciji poput umirujućeg obloga, tekst nije srcedrapateljan. On je, naime, čisti horror. Pisan je s namjerom da podsjeti na prošlost koja se ne smije zaboraviti iako je normalno da oni koji su toliko patili žele svoju muku što prije zaboraviti. Mućnemo li glavom, shvatit ćemo taj zapis kao poziv da razmislimo o stranoj sredini kao onoj koja u novim europskim okolnostima ni danas automatski ne obećava raj. Marija ponavlja stari poziv: ostajte ovdje...

A Tuga Tarle traga za novostima o starim pričama i njihovim istraživačima. Poznata je priča o Jusephu Milicicu, odnosno Joseu Miličiću, posljednjem poglavici izumrloga plemena Yagani (Onas) s krajnjeg juga Čilea i Rosi Yagan, domorotkinji bez potomaka. – Do danas je ona izvorom zanimanja, inspiracije i brojnih nagađanja stručnjaka, umjetnika i laika – kaže Tuga Tarle.

Tajna Rose Yagan

Tuga Tarle upućuje na istraživanja o Rosi Yagan znanstvenice i spisateljice Patrizije Štambuk, podrijetlom s Brača, i Thomasa Čekalovića, najuspješnijeg entomologa hrvatskog podrijetla, istraživača i pronalazača. Upravo je Thomas za posjeta krajnjem jugu Čilea snimio Josea Milicica i njegovu suprugu Rosu pred obiteljskim šatorom u Puerto Williamsu. Snimio je naše kulturno nasljeđe!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije