Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klasici blaguju

Knjiga o literarnim receptima koja nije pomodarska kuharica

'31.01.2012.,  Zagreb - Knjizevnica Irena Luksic. Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
'Daniel Kasap/PIXSELL'
04.03.2012.
u 13:29

Irena Lukšić objavila je knjigi "Blagovati na tragu klasika" i predstavila je u Varaždinu i Karlovcu. Knjigu je objavio Disput uz Hrvatsko filološko društvo.

Irena Lukšić godinama uređuje biblioteku Na tragu klasika, a nedavno je za Disput i Hrvatsko filološko društvo osmislila knjigu “Blagovati na tragu klasika”. Iako u knjizi ima i recepata, to nipošto nije još jedna u nizu pomodarskih hrvatskih kuharica, nego zbirka esejističkih poslastica koja je udružila literaturu i hedonizam. Stoga i ne začuđuje da je prvo predstavljanje održano u varaždinskom Palatinu, a potom i u karlovačkoj knjižnici. Zašto u knjizi nema hrvatskih pisaca?

– Razmišljala sam i još razmišljam o kuharici koju su ispisali hrvatski pisci. Poznato je da su neki autori složili vlastite gastronomske knjige (V. Barbieri, I. Mandić, I. Prtenjača...), neki su opjevali uživanje u hrani (Arsen Dedić), a zamalo svaki prozaik nosi nešto hrane i pića u svojim djelima kao poveznicu sa životom. Kuharska knjiga ne može biti samo popis jela s receptima iz nekog djela, opusa ili niza djela. Mora imati svoju “priču”, svoju vezu s izvučenim jelima, svoj smisao – kaže Irena Lukšić, koja od hrvatskih autora najbolje poznaje opus Dragojle Jarnević, pa ipak razmišlja o kuharici iz njena vremena, dakle iz druge polovice 19. stoljeća.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
mare0801
19:36 04.03.2012.

Meni osobno najdraža knjiga takvog tipa je \"Kao voda za čokoladu\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije