Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Terry Jones u Motovu

Ključni Monty Phyton kao ružno pače zablistao je tek iza kamere

Terry Jones
arhiva VL
27.06.2010.
u 17:35

Posebno se istaknuo stvarajući kultne Phytonove filmove. Sam je režirao „Brianov život“ i „Smisao života“, dok se za „Monty Phyton i sveti gral“ udružio s redateljem Terryjem Gilliamom.

Motovun film festival ove će godine nagradu Maverick za beskompromisnost dodijeliti britanskom komičaru Terryju Jonesu. Dosad je Maverickom proglašen samo kultni britanski filmaš Ken Russel 2008. godine, a Jones, utemeljitelj skupine Monty Phyton, više je nego dostojan laureat.

S oxfordskim kolegom Michaelom Palinom napisao je neke od prvih skečeva za Leteći cirkus Montyja Phytona. Danas možemo reći da je Jones zaslužan za prepoznatljiv Phytonov stil struje svijesti, kojim se odmaknuo od svih ustaljenih pravila naracije. Iako je od početka bio jedan od ključnih članova Letećeg cirkusa, u izvedbenom dijelu zasjenili su ga drugi, čiji su skečevi snažnije urezani u sjećanje gledatelja. Među njegovim je ulogama najpoznatija ona muškarca koji u restoranu jede dok se ne rasprsne. Jones je poput ružnog pačeta zablistao iza kamere. Posebno se istaknuo stvarajući kultne Phytonove filmove. Sam je režirao „Brianov život“ i „Smisao života“, dok se za „Monty Phyton i sveti gral“ udružio s redateljem Terryjem Gilliamom.

„Brianov život“ u nas ima poseban status, djelomično zahvaljujući činjenici da nikad nije igrao u kinima. Šefovi kinematografa smatrali su da takav film u Jugoslaviji ne može komercijalno zaživjeti, zbog čega je odmah postao „vruća roba“ za klupske projekcije.

Fama o Phytonu, koji naši nisu htjeli prikazati, održala se do danas. Ako ga motovunci ožive na velikom platnu i time isprave povijesnu nepravdu, bit će to dostojna isprika motovunskom Mavericku istinskom genijalcu Terryju Jonesu, kojeg ćemo napokon upoznati uživo.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
23:30 01.07.2010.

Ajme ! Pa ovaj članak kao da je pisao netko tko ne voli ili netko tko nije nikad gledao MP!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije