Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muzeji surađuju

Klasicistički porculan iz Zbirke Marton na izložbi u Beču

marton1
13.06.2010.
u 21:00

Bečki Muzej Liechtenstein do 9. studenoga 2010. godine izložbom “Showpieces” prikazat će austrijskoj prijestolnici vrhunski izbor sjajno očuvanih predmeta iz Muzeja Marton.

Kad bogati, uvaženi bečki Muzej Liechtenstein pozove u goste u svoju raskošnu baroknu palaču u središtu grada jedan hrvatski muzej, k tome privatni, onda je to znak velikoga uvažavanja. Pogotovu kad se na izložbi pokazuju porculanske šalice, oslikani tanjuri, skulpturalni stolni ukrasi i servisi za kavu, među kojima su brojni stvoreni tijekom kasnoga 18. i početkom 19. stoljeća u europskim kulturnim središtima, a među kojima su upravo bečke radionice porculana, poznate po pozlatom oslikanim servisima i majstorskim minijaturama. Mnogi su krajolici i ljupki romantični ladanjski prizori sa slika kao originalnih predložaka, preneseni vještom rukom slikara s velikom točnošću na porculanske šalice ili tanjure, a koje je s različitih strana svijeta prikupio naš kolekcionar Veljko Marton.

Pod naslovom “Showpieces” klasicistički porculan iz Muzeja Marton iz Samobora, otvorit će se 14. lipnja izložba s izabranim predmetima koji su ponos ove privatne zbirke. Muzej Liechtenstein - koji ima jednu od najvećih zbirki Rubensova slikarstva uopće, ali i velebnu zbirku predmeta umjetničkoga obrta i skulpture europskih majstora, tako na doista respektabilan način ugošćuje privatni hrvatski muzej. Kako se najavljuje na web stranicama bečkoga Muzeja Liechtenstein, do 9. studenoga 2010. godine izložba “Showpieces” prikazat će austrijskoj prijestolnici vrhunski izbor sjajno očuvanih predmeta iz Zbirke Muzeja Marton. Publika će moći vidjeti modru vazu amforu s cvjetnim girlamdama i pozlaćenim ručkama oblikovanu u Beču 1791. godine, ali i posebno rijetke porculanske predmete proizvedene u bečkim radionicama oko 1810., neoslikane figurice od bijeloga, tzv. biksvit porculana, najčešće nadahnute antičkim skulpturama, među kojima se ljepotom ističe Diana s dva lovačka psa. Poseban raritet bečke izložbe bit će jedan dječji porculanski servis koji je služio za igru, koji dolazi u Liechtensteinov muzej (poslije rekonstrukcije palače ponovo otvoren 2004. god.), zajedno s tridesetak drugih primjera porculana koje svojoj zbirci strašću kolekcionara pridodaje Veljko Marton. A da se još jednom pokažu spone Beča i Zagreba, na izložbi će biti i dvije šećernice - jedna s više dekoracije oblikovana u Beču 1814. godine, a druga elegantnija i jednostavnija - oblikovana majstorskom rukom Vinka Lehmana u Zagrebu godinu dana kasnije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije