Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20. dani hrvatskog filma u Posavini

Kiša je potopila velebne planove Ive Gregurevića za jubilej u Orašju

05.09.2015., Orasje - Projekcijom filma  Imena visnje,  redatelja Branka Schmidta u Orasju (BiH), rodnom mjestu Ive Grgurevica, veceras  su zapoceli 20. Dani hrvatskog filma Orasje 2015.    Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL
Ivica Galović/PIXSELL
07.09.2015.
u 14:44

Zlatni dukat za "Imena višnje" dobio je Branko Schmidt, a za ukupni rad redatelj Lukas Nola

Velika je kiša pokvarila planove glumca Ive Gregurevića da dvadesete Dane hrvatskog filma u Orašju otvori na način kakav bi bio ne samo za pamćenje u njegovu rodnom kraju, nego bi nadmašio i svečana otvorenja mnogo većih kulturnih manifestacija uopće.

Važan događaj u BiH

Manifestacija koja je okupila brojne predstavnike najviših dužnosnika BiH i Hrvatske, među ostalima i predstavnike visokih pokrovitelja festivala, predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović (Antun Vrdoljak) i predsjedavatelja Predsjedništva BiH Draga Čovića, proglašena je jednom od najvećih kulturnih manifestacija Hrvata u BiH. Gregurević ju je pokrenuo prije dvadeset godina u znak borbe za kulturnim identitetom Hrvata u oraškom kraju, u vrijeme kada su filmovi i filmaši stizali skelom preko Save, a spavalo se po privatnim smještajima i raznoraznim živopisnim mjestima, karakterističnima za trusna poratna međugranična područja.

Ovogodišnje je izdanje festivala započelo projekcijom filma „Imena višnje" Branka Schmidta u kojem Gregurević tumači i jednu od dvije glavne uloge, a Schmidt koji je u Orašju prije desetak godina snimio film „Put lubenica", još uvijek jedini film snimljen u tom kraju, za ukupni je rad dobio posebnu nagradu Zlatni dukat. Njezin je ovogodišnji dobitnik i hrvatski redatelj Lukas Nola. Na otvorenju se publici predstavio i veliki broj glumaca, glumica i redatelja, među kojima su bili Nives Ivanković, Anja Šovagović-Despot, Nataša Janjić, Filip Šovagović, Ivan Salaj, Dražen Ferenčina, Sandra Lončarić Tankosić, Ana Majhenić, Pera Težak, mladi oraški glumac Armin Omerović... Nakon svečane projekcije Gregurević je pozvao na svečanu večeru i program koji je, zbog spomenute kiše, bio „samo pet posto" od pripremljenoga.

Prešli nacionalne granice

Umjesto glamurozno zamišljene večeri uz otvorene bazene i programe na nekoliko pozornica, nekoliko stotina ljudi večeralo je u dvorani i zabavljalo se uz Klapu Intrade i zagrebačke El Mariachije. Kako je započeo prije dvadeset godina, tako je i danas festival za sudionike i goste primarno obilježen atmosferom provoda homogeniziranih karizmatičnim Gregurevićevim likom, dok lokalna publika dobiva prigodu na jednom mjestu pogledati neke od najistaknutijih novih hrvatskih filmova, a počinje se to odnositi na regiju – zbog čega je u uvodnom govoru rečeno da festival može početi nositi naziv i – „međunarodnog".

>> Schmidtova dirljiva drama i autentično uvrnut Livaković

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije