Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cohen u Areni

Kantautorski i budistički bard predvodio kolektivnu mantru

leonard cohen
željko hladika/pixell
26.07.2010.
u 10:59

S "Dance Me To The End Of Love" Leonard Cohen je započeo prvi od dva 70-minutna seta na nezaboravnom koncertu u zagrebačkoj Areni. 75-godišnji glazbenik i pjesnik oduševio je zagrebačke fanove.

Nesreća stoji u pozadini jučerašnjeg nastupa Leonarda Cohena u Zagrebu, ali gotovo bismo morali biti sretni, ne i zluradi, zbog toga. Stiješnjen financijskim problemima nakon pronevjere svoje knjigovotkinje, Cohen posljednjih nekoliko godina neprestano održava nastupe i turneje, ide gdje god su mu voljni platiti. Da nije toga, teško da bismo ga vidjeli u našem "dvorištu", a to bi, s obzirom na sinoć viđeno, bila izuzetna šteta.

Igrom ironije, Cohen nikada nije bio popularniji nego sada, kada mu je to najpotrebnije. Kada se prije dvadesetak godina povukao sa scene, da bi nekoliko godina proveo u budističkom hramu, nastupao je u prostorima i više nego upola manjim no danas, kada puni najveće dvorane gradovima po svijetu. Tako je i zagrebačka Arena bila puna, parter je, doduše bio popunjen sjedalima, ali publika je je bez imalo pretjerivanja vratila Cohenu svaku trunku njegove nimalo hinjene ljubaznosti i finoće za trosatnog showa.

Otkako je pjesmom "Dance Me To The End Of Love" započeo prvi od dva 70-minutna seta, između koji je bila 15-minutna stanka, koncert je više nalikovao kolektivnoj mantri. A "molitve" su bile složene po principu best of: "Ain't o Cure For Love", "Bird On The Wire", "Tower Of Song", "Suzanne", "I'm Your Man", dvadeset pjesama u službenom dijelu, plus bisevi, iz svih faza njegove karijere.

Transcendentalni spoj aranžmana, od kojih neki podsjećaju na Splitski festival sedamdesetih, pop glazbe iz noćnih mora Davida Lyncha, španjolskog i grčkog melosa, orijenta i još koječega bili su povezani dubokim "zlatnim" glasom 75-godišnjeg barda, koji je s krajnjom pažnjom i poštovanjem (skinuta šešira, pritisnuta rukom uz srce) pa čak i nekarakterističnim osmjehivanjem pratio solo-dionice izvanrednoga šesteročlanog benda i tri anđeoske prateće pjevačice. Dvije vokalistice izvele su akrobatsku točku, ironično suočenu s krajnjom jednostavnošću pozornice i pokreta na sceni, ali sa suptilnim melodijama koje su s nje dolazile.

U više od mjesec dana vidjeli smo u Zagrebu Dylana i Cohena. Aleluja!

Ključne riječi

Komentara 4

DC
DC
13:43 26.07.2010.

Mislim da ni legendarni kontatutor, ne bi pristao na komentare ala \"... i tri anđeoske prateće pjevačice.\" O nepotrebno pretencioznom naslovu da i ne govorimo. Pravi \'novinarski kic\'.

JU
junije
11:35 26.07.2010.

cohenov je koncert bio zaista predivno iskustvo, tako nabijen emocijama i pun neke iskrene topline. onaj predivni senzualni glas me \"izliječio\" od nekog čemera koji me posljednjih dana hvatao. i - izgleda da arena ipak nije toliko neakustična, nego se loš zvuk na nekim od koncerata na kojima sam bio može pripisati tek nemaru, a cohen nam je pokazao da se može postići itekako dobru akustiku. u svakom slučaju - besprijekorno

MW
MW
12:10 26.07.2010.

Naslov nema veze ni s koncertom, niti s mozgom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije