Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica pjesnika

Kada se pronikne u Cesarićev rječnik, otkriva se ljepota stiha

Dobriša Cesarić
arhiva VL
10.01.2012.
u 14:26

U gradskoj vijećnici na 110. obljetnicu rođenja velikog požeškog pjesnika predstavljena je knjiga akademika Milana Moguša i dr. Marka Tadića “Cesarićev rječnik”

Polaganjem vijenaca te prigodnim programom ispred rodne kuće jučer su u Požegi počeli deseti Dani Dobriše Cesarića. Tim povodom u Gradskoj vijećnici na 110. obljetnicu rođenja velikog požeškog pjesnika predstavljena je knjiga akademika Milana Moguša i dr. Marka Tadića “Cesarićev rječnik”.

– Prvi je ovo rječnik jednog hrvatskog pisca. Vjerujem da će ovo biti poticaj da još neki pisci dobiju svoj rječnik – kazao je Zdravko Ronko, gradonačelnik Požege, na predstavljanju knjige. Akademik Moguš rekao je da su rječnikom obuhvaćena sva Cesarićeva djela, gotovo 170 pjesama, među kojima je i dvanaest dječjih koje do sada nisu bile objavljene.

– Obradili smo sve riječi, sva značenja što je zahtijevalo puno znanja, konzultacija i ljubav prema riječima. Kada čovjek pronikne u rječnik Cesarića, onda se tek otkriva veličina njegova pjesničkog djela i ljepota njegovih stihova. To što je on uspio svojim stihovima reći, to može samo veliki pjesnik. Zato mi je drago što je upravo on prvi dobio svoj rječnik – istaknuo je akademik Milan Moguš. Dodao je da je specifičnost Cesarićeva rječnika što nije robovao gramatici, ali je poštovao metar, uglavnom deveterac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije