Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kabare živi

Kabaretski kajkavski ugođaj na otvaranju Gumbekovih dana

škanda na vuglu vlaške i koturaške
tomislav špider
17.03.2013.
u 14:46

Premijerom komedije "Škandal na vuglu Vlaške i Koturaške" u Histrionskom su domu otvoreni Gumbekovi dani. Predstavu Ivice Krajača koji je kajkavizirao predložak Eugenea Labichea režirao je Zoran Mužić.

“Vidli bute vse kaj bude, mi Horvati smo prekleti, ak vas negdo i zaguzi, najte si to k sercu zeti!” Tako glase opominjući stihovi Ivice Krajača iz najnovije histrionske premijere kojom su vehementno otvoreni Šesti Gumbekovi dani. Mladen Crnobrnja Gumbek dobio je hvalevrijednu posvetu u razigranoj komediji s pjevanjem i sviranjem koja je gotovo u cijelosti pala na jaka pleća dvojice dobrih prijatelja i promotora kajkavštine te odličnih glumaca, ali i ništa manje boljih pjevača Adama Končića i Vida Baloga. Iskusni Krajač kajkavizirao je, agramerizirao i nadopisao zahvalni predložak francuskog komediografa Eugenea Labichea stvorivši samosvojno djelo obogaćeno glazbom Zvonka Presečkog koji predstavu prati i sviranjem na kabaretskom klaviru. Ugođaj kabarea u prepunom Histrionskom domu tako je potpun. Doduše, publici nedostaje “pijača”, ali glavni glumci stalno ispijaju ili barem spominju rizlinge, rosee, drožđenke, lozovače..., pa se (barem) mašta posjetitelja može odlično razmahati.

Redatelj Zoran Mužić omogućio je pitku predstavu preglednog komediografskog zapleta u kojoj su svojih pet minuta iskoristile i stasite Marija Borić i Tara Rosandić, ali i mladi glumac Kristijan Jaić koji je imponirao i scenskim pokretom posuđenim iz nijemih filmova. Kostimi Elvire Ulip i scenografija Miljenka Sekulića spretno su uklopljeni u predstavu koja se, na sreću, ne nadmeće s kabaretskom hrvatskom svakidašnjicom, nego poseže u nostalgične predjele nekome bliže, a nekome malo dalje uvijek idealizirane prošlosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije