Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Ivana pl. Zajca

Judita Franković kao Lorcina "Yerma" u novoj riječkoj predstavi

Dražen Šokčević
16.01.2023.
u 12:34

Hrvatska drama riječkog HNK priprema premijeru drame "Yerma" u režiji Rajne Racz, a baletni ansambl premijeru predstave "Čajkovski" koju potpisuje španjolski koreograf Cayetano Soto

Nakon što je baletni ansambl riječkoga Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca uspješnu 2022. godinu završio gostovanjem u Ljubljani, gdje je 30. i 31. prosinca u velikoj Gallusovoj dvorani tamošnjeg Cankarjevog doma izveo balet "Orašar" Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Maura de Candije, riječko kazalište najavljuje novu, ovog puta dramsku premijeru. Riječ je o predstavi "Yerma" nastaloj prema drami Federica Garcije Lorce u režiji Rajne Racz s Juditom Franković Brdar, Deanom Krivačićem i Denijem Sankovićem u glavnim ulogama. Predstava će biti premijerno izvedena u srijedu, 18. siječnja u prostoru Exportdrva.

Lorcinu dramu adaptirale su Maja Ležaić i redateljica, a predstava prati tragičnu sudbinu mlade žene koja ne može imati djecu unatoč golemoj želji koja s vremenom postaje razarajuća opsesija. U predstavi glume i Jelena Lopatić, Olivera Baljak, Biljana Torić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Ana Marija Brđanović, Dora Čiča, Nika Grbelja i Mario Jovev. Autorsku ekipu "Yerme" čine i koreografkinja Kasija Vrbanac Strelkin, scenografkinja Paola Lugarić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, autor glazbe Marin Živković, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić i oblikovatelj zvuka Saša Predovan. Snimljenu glazbu izveli su članice i članovi Riječkog simfonijskog orkestra Lucija Kovačević, Mihael Hrgar, Golnar Eyublu, Pedro Rosenthal Campuzano te Toni Kraljac i Marin Živković. Prevoditelj Lorcine drame je Tonko Maroević.

Prošle je godine riječki HNK imao nekoliko uspješnih međunarodnih gostovanja. Treba spomenuti nastup Baleta u Ludwigsburgu, Tivtu, Savonlinni i Heraklionu. A baletni ansambl priprema premijeru predstave "Čajkovski" koju potpisuje španjolski koreograf Cayetano Soto. To je projekt dvostruke koprodukcije sa zagrebačkim HNK koju čini i balet "Spartak" Arama Hačaturjana, koji će ovog mjeseca premijerno biti izveden u Zagrebu u koreografiji Jirija Bubeničeka kao dio inicijative K-HNK, konzorcija hrvatskih nacionalnih kuća.

I Opera riječkog HNK lani je imala niz međunarodnih gostovanja, pa je tako u Heraklionu izveden Verdijev "Otello", dok su ansambli Opere imali višednevno gostovanje na čuvenom opernom festivalu u Savonlinni, gdje su izvedene predstave "Julije Cezar u Egiptu" G. F. Händela te operne jednočinke ostvarene u koprodukciji s HNK u Osijeku, "Arlecchino" i "Gianni Schicchi".

Hrvatska drama imala je niz gostovanja po Hrvatskoj, s predstavama kao što su "Kad je stao svijet" Dore Delbianco ili "Čelične magnolije" Roberta Hartlinga, dok je Sofoklov "Kralj Edip" gostovao i u Sloveniji i Crnoj Gori, a dječja predstava "I Cyrano i djevojčica" Edmonda de Rostanda gostovala u Crnoj Gori i Srbiji. Predstava "Na tri kralja ili kako hoćete" Williama Shakespearea gostovala je u zagrebačkom HNK. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije