Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počast rock velikanu

Joe Strummer dobiva spomenik u Zagrebu

Strummer kip
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/3
24.09.2013.
u 23:01

Kip lidera grupe The Clash, najpoznatije po pjesmama "London Calling", "Should I Stay Or Should I Go", "Rock The Casbah" i "The White Riot", prvi je u nizu statua u budućem neslužbenom Parku rock’n’rolla u Ulici Pavla Hatza

Joe Strummer, pokojni lider grupe The Clash, najpoznatije po pjesmama “London Calling”, “Should I Stay Or Should I Go”, “Rock The Casbah”, “White Riot” i drugima, dobit će spomenik u Zagrebu. Nakon što je Milan Mladenović dobio svoju ulicu, nova je to počast svijetu rocka kojem se napokon počinju priznavati vrijednosti i utjecaj općeg kulturnog tipa, a ne samo unutar skučenih supkulturnih okvira. Spomenik će biti postavljen u dvorištu ispred kluba Beertija, u ulici Pavla Hatza 16, a po najavama inicijatora, vlasnika kluba Beertija i Tvornice kulture, Strummerov bi kip trebao biti prvi u niz statua u dvorištu koje ima tendenciju postati Park rock’n’rolla.

Širenje urbane kulture

- Nije baš puno ljudi vjerovalo ambicioznom planu ekstenzije djelatnosti Tvornice kulture na predstavljanju njihovog programa za 2013. godinu - kaže direktor marketinga Tvornice Dražen Goreta. - Inflacija publike u posjetima koncerata izazvana financijskom krizom, možda i kulturnom, potaknula je mnoge na razmišljanje da se projekt Tvornice u ostvarenju “misije širenja urbane kulture u svim njenim inačicama: glazba, kazaliste, knjizevnost, film, likovna umjetnost,...” jednostavno neće ostvariti. No, pokazali smo da su takvi u krivu.

Spomenik Joe Strummeru svečano će biti “otvoren” u petak u 21 sat, a nakon toga će ista “tvornička” ekipa na neslužbenom Trgu Joe Strummera predstaviti i novi prostor imenom Klub (prostor bivšeg kluba Global).

Čast da napravi kip Joea Strummera pripala je akademskom kiparu Marinu Mariniću koji posao smatra dugom svojoj mladosti koju još uvijek proživljava.

Faza irokeza

- Guštam u svemu tome jer sam se cijeli život borio za ovakvu priliku - kaže Marnić koji je i sam bio punker u vrijeme djelovanja Clasha.. - Pozu i odijelo sam napravio po svom sjećanju, nisma želio gledati fotografije nego kako ga nosim u glavi, a portret sam radio prema fotografijama.

Od raznih Strummerovih faza Marinić ga je izabrao i napravio iz razdoblja albuma “Combat Rock” kada je nosio irokeza.

- Strummer je želio nešto reći i rekao je. Svijet je i daje u komi, ali Strummera je trebalo staviti na pijedestal i zato sam ga napravio nešto većeg nego što je bio u stvarnosti. 
Postavljanje ovog kipa svjetski je raritet i poklapa se s objavljivanjem serije izdašnih reizdanja Clasha koja će također biti predstavljena u petak navečer.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije