Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijera

„Jedini uspjeh Adolfa H.“ uskoro u ZKL-u

hitler
arhiva
01.05.2010.
u 13:06

Zagrebačko kazalište lutaka najavljuje premijeru predstave „Jedini uspjeh Adolfa H.“ u režiji Zlatka Boureka koja će premijerno biti odigrana 6. svibnja u 20 sati.

Zagrebačko kazalište lutaka najavljuje premijeru predstave „Jedini uspjeh Adolfa H.“ u režiji Zlatka Boureka koja će premijerno biti odigrana 6. svibnja u 20 sati. Tom predstavom autor će proslaviti osamdesetu godišnjicu života obilježenog lutkarskom umjetnošću.

 Predstava je nastala prema predlošku Georgea Taborija, slavnog dramatičara židovskog porijekla koji se u ovoj crnohumornoj groteski bavi zamršenim pitanjima vezanima za nacističku Njemačku, ali su relevantna i za druga teška razdoblja povijesti. Iz obimnog Taborijevog teksta, punog ironije i crnog humora, u kojem se propituje povijesne osobe s njihovim istinskim osobinama, ali u zamišljenim situacijama, te time dovodi u pitanje naše ustaljene predodžbe o njima, Bourek je odabrao Hitlerov odlazak na prijamni ispit na Umjetničkoj akademiji u Beču. Dakako, tu su upleteni i drugi motivi, posebno razgovori o smrti i ljubavi, thanatos i eros.

 George Tabori pisac je mađarskog podrijetla, rođen u Budimpešti 1914. godine u židovskoj obitelji, koji je živio i radio najviše u Engleskoj, Americi i Njemačkoj, pišući poglavito na engleskom jeziku. Dugo je godina radio u Hollywoodu kao scenarist i romanopisac, a među slavnijima su scenariji za Hitchcockov film ‘I Confess/ Priznajem‘ iz 1953., te za Asquithov ‘The Young Lovers/ Mladi ljubavnici‘ iz 1954. Za boravka u Sjedinjenim državama, upoznao je Bertolta Brechta koji je na njega imao dubok utjecaj, te se nadahnut njime počinje baviti kazalištem i osniva vlastitu kazališnu družinu. Postigao je velik uspjeh u Njemačkoj i Beču, postavši slavan po intrigantnim scenskim tehnikama i crnom humoru kojim se bojao i najosjetljivija sjećanja na nacističko razdoblje. Premda mu je otac stradao u Auschwitzu, a ostatak obitelji bio prisiljen na progonstvo, Tabori se nikada nije predao niti odustao od bavljenja teškim i osjetljivim temama na sebi svojstven način.

 Ovo je likovno i scenski veoma zanimljiva predstava, karakteristična za stil akademika Zlatka Boureka. Glumci sjede na kolicima, tzv. «guzovozima» i pred sobom nose lutke kojima daju žive ruke i noge. Takve lutke zbog svoje groteskne pojave pripadaju «kazalištu nakaza». Ova groteska logičan je nastavak duge i plodonosne lutkarskog stvaralaštva Zlatka Boureka, koji je cjelokupnim opusom zadužio i obilježio hrvatsko lutkarstvo, te autor njome slavi i osamdesetu godišnjicu života obilježenog lutkarskom umjetnošću.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije