Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matica hrvatska

J. Kosor: Imala sam problema jer je moje pjesme objavila Matica

Jadranka Kosor
Foto: Pixsell
1/5
08.12.2010.
u 15:03

Prava većine nikako ne mogu biti manja od prava manjine, ustvrdio je u dvorani Matice hrvatske njezin predsjednik Igor Zidić na proslavi dvadeset godina od obnove rada ove stare institucije

Sada smo sigurni da ćemo potpisati pristupni ugovor s EU, a u kontekstu Deklaracije o položaju hrvatskog jezika mogu ponosno reći da će hrvatski jezik sasvim sigurno postati službeni jezik Europske unije – rekla je u Preporodnoj dvorani HAZU predsjednica Vlade Jadranka Kosor na svečanoj akademiji u povodu 20 godina od obnove rada Matice hrvatske.

Predsjednik Matice Igor Zidić, koji je prijašnjih godina često bio prozivan zbog euroskepticizma, izjavio je kako je uvjeren da će Hrvatska izaći iz krize jer je bila i u težim situacijama. Pohvalio se da Matica djeluje 168 godina u kontinuitetu premda je bila zabranjena između 1971. i 1990. godine jer se može djelovati legalno i ilegalno. Pročitao je apel koji je HDZ u osnivanju u rujnu 1989. uputio članovima negdašnje uprave Matice da što prije obnove njen rad. Podsjetio je i da su u tijelima Matice djelovali istaknuti hadezeovci Franjo Tuđman, Vlatko Pavletić i Antun Vrdoljak, pa je tako očito htio potencirati utjecaj koji je HDZ imao na nju.

– Prava manjine nikako ne mogu biti veća od prava većine – poručio je predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić na proslavi dvadeset godina od obnove rada.

– Matica je za kulturu života, a ne kulturu smrti, za međunarodni put Hrvatske, ali Hrvatske s hrvatskim karakterom, za prava manjina, ali uz podsjetnik na desetljeća zlostavljanja većine – ističe Zidić.

U duljem govoru prisjetio se Matičine povijesti, od osnivanja 1842. godine, preko mijenjana imena od Matice ilirske u Maticu hrvatsku pa do uvođenja komesarijata u rad Matice i to 1940. godine, odlukom vlasti Banovine Hrvatske.

– Bilo je to političko i kulturno sljepilo. Sami sebi nekad smo odlični neprijatelji – misli Zidić koji je istaknuo da su počasni članovi Matice bili i Josip Broz Tito i Vladimir Bakarić.

– A onda je 1971. Matica zabranjena, opljačkana, desetkovana i to po nalogu svoga počasnog člana Tita. Moramo paziti da nitko više ne zlorabi tu funkciju koju je mogao dobiti još samo Franjo Tuđman, a ubuduće je mogu dobiti isključivo umjetnici i znanstvenici – misli Zidić.

Potpredsjednik Matice Stjepan Damjanović istaknuo je da nije točno da je Matica okrenuta prošlosti kada njezin predsjednik ističe da će Hrvata 2050. godine biti jedan milijun manje. A bivši predsjednik Matice Josip Bratulić istaknuo je da je Matica stvarala hrvatsko građansko društvo tiskajući temeljne knjige koje su tom društvu bile potrebne. Istaknuo je i da je Vlado Gotovac, koji je u devedesetima bio na čelu Matice, svoje najbolje govore izgovorio kao predsjednik Matice, a ne član HSLS-a.

I premijerka je Zidiću, koji je u javnosti nedavno apostrofiran kao mogući novi ministar kulture, rekla da govore slično te da je točna njegova tvrdnja da Hrvatima nedostaje zajedništva. Pohvalila se i da je njoj ogranak Matice u Pakracu još sedamdesetih godina prošlog stoljeća objavio knjigu pjesama, ranih radova mahom ljubavne tematike, te da je ona tada, sa 16, 17 godina, imala problema upravo zato što joj je zbirku tiskala Matica. Prisjetila se i svog profesora Stjepana Godića koji je bio na čelu pakračkog ogranka Matice i koji ju je naučio čitati, pisati i voljeti hrvatski jezik.

Komentara 19

KT
Kemo Terapija
16:56 09.12.2010.

Ha haha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha haha ha ha ha ha ha!!! Joooooj Jacooooooo!!! Pa prestani vec jednom, umrijet cu od smijeha.

DU
Deleted user
11:31 09.12.2010.

Jaca je imala tolikih problema zbog Matice Hrvatske, da je na kraju završila u Kumrovačkoj školi !

DO
dobravečerhr
15:54 08.12.2010.

Baš se čudim kak je u današnjim medijima (!) našlo malo prostora za misli i riječi inetelektualaca koji afirmativno razmišljaju o svojoj domovini. To kako g. Igor Zidić razmišlja i to što govori, poklapa se sa razmišljanjima i stavovima veeelike većine građana lijepe naše...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije