Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Vuković

Izložba u New Yorku doista otvara vrata cijelog svijeta

'vukovic02_nnn_kul_011013'
''
02.10.2013.
u 12:45

Iako s mislima usmjerenim na New York, već razmišlja o pothvatima koji ga čekaju nakon njega. Ti planovi uključuju veliku, reprezentativnu izložbu u Zagrebu, jer, kaže, i Zagreb mora vidjeti djela zbog kojih je prepoznat u svijetu

"To su slike iz kojih miriše more, Jadransko more!", zapisali su američki likovni kritičari kada su vidjeli djela slikara Davora Vukovića. A prvu samostalnu izložbu u New Yorku Vuković je imao u listopadu 2012. godine kada se predstavio u prestižnoj Broadway Gallery.

Iskričav poput vatrometa

Tom je prigodom Abraham Lubelski, slikar, kustos i vlasnik te poznate galerije na Manhattanu, rekao:

– Njegove su slike izazovne, pune energije i volje za životom očitovane ponajprije u pulsirajućim bojama, slobodno razasutim po platnu. On je majstor formalne inovacije, a njegova djela iskričava su poput vatrometa. Rad Davora Vukovića suštinski je spojen s podnebljem njegove mladosti, s krajevima u blizini mora, a njegov osebujan i originalan stil nešto je što sam vidio kod malog broja slikara. Ponosim se što izlaže u mojoj galeriji u New Yorku. A Davor Vuković ovih dana ponovno pakira kovčege za New York, gdje ponovno izlaže u galeriji Broadway. Izložba naslovljena "Adriatic Wonder" trajat će od 16. do 29. listopada, a bit će posebna po tome što se autor ovaj put predstavlja djelima velikih formata, uglavnom 300x300 centimetara.

– Kada se predstavite u New Yorku i kada vas tamo prepoznaju, onda su vam zaista otvorena vrata cijelog svijeta – kaže Davor Vuković, koji se posebno ponosi svojim "povratkom na mjesto zločina", jer kako sam kaže, to je najbolji mogući dokaz da je ondje ostavio trag.

Zagreb ga treba vidjeti

Nakon prve izložbe u New Yorku slijedili su pozivi iz Danske i Austrije, gdje je također imao zapažene nastupe, a slikar pri tome nije zanemario ni izložbenu aktivnost u domovini. Kaže da se posebno ponosi izložbom koju je u travnju ove godine imao u Splitu, gradu svoje mladosti, gdje se predstavio s više od 40 slika postavljenih na dva kata Stare gradske vijećnice na Pjaci. Iako s mislima usmjerenim na New York, već razmišlja o pothvatima koji ga čekaju nakon druge samostalne izložbe u prijestolnici svjetske umjetnosti. Svjestan je da u te planove mora uključiti veliku, reprezentativnu izložbu u Zagrebu, jer, kaže, i Zagreb mora vidjeti djela zbog kojih je prepoznat u svijetu.

a "I u Vukovićevim najvećim slikama (300x300 cm), premda kao i uvijek oslikava more, otoke i podmorje u modrim i indigo bojama, zrcali se nebo, beskraj svemira, kretanje bezbrojnih zvijezda i galaksija. Zbog tih refleksija noćnog i svijetlog neba i dna na površini i u dubini vode, sjena, mrlja i razlijevanja boja, one podsjećaju na Monetove slike velikog formata...", zapisala je povjesničarka umjetnosti dr. sc. Mirjana Repanić-Braun.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije