Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beč

Ivo Josipović u Bečkoj Akademiji o glazbi i politici

bec04_nnn_kul_061112
arhiva
06.11.2012.
u 17:22

Do sada je Beč na festivalu čuo stotinu koncerata na kojima je nastupilo tisuću hrvatskih glazbenika

Fama o Titu kao pijanistu bila je samo propaganda, on je znao svirati klavir onoliko koliko i Putin, rekao je Ivo Josipović u okviru predavanja na temu umjetnost i politika koje je u ponedjeljak održao na bečkom Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti.

Odgoj političara

Tvrdnja je potkrijepljena i isječkom s Youtubea koji prikazuje Putina kako svira i pjeva te začinjena Josipovićevom šalom:

–  Nakon ovog sam dodatno shvatio koliko je važno imati dobre savjetnike.

Bilo je još takvih zabavnih pikanterija u ipak ozbiljnom predavanju o svim mogućim smjerovima međusobnih utjecaja i zajedničkih djelovanja politike i glazbe, počevši od toga koliku su važnost glazbi u odgoju političara, ali i građana, pridavali već Platon i Aristotel. Josipovićevo predavanje u dupkom punoj dvorani koja nosi ime Clare Wieck Schumann bilo je odličan uvod u koncert koji je potom u većoj Haydnovoj dvorani, također prepunoj, održao gudački orkestar zagrebačke Muzičke akademije s austro-hrvatskim programom: Mozartovim Divertimentom u D-duru, KV 136, Papandopulovim Koncertom za ksilofon i gudački orkestar te Josipovićevim “Dernekom” za gudački orkestar, dva klavira i udaraljke. Srdačnim pljeskom pozdravljene su lijepe izvedbe te naročito nastupi solista, sjajne novosadske udaraljkašice Aleksandre Šuklar – koju je za nastup delegirala bečka Akademija na kojoj studira, te uigrani zagrebački pijanistički duo koji čine Vita Vukov i Stipe Bilić. Sve skupa bio je vrlo lijep početak već osmog po redu Festivala hrvatske glazbe u Beču na kojem je svih ovih godina na oko sto koncerata nastupilo već tisuću hrvatskih glazbenika iz svih žanrova umjetničke, tradicijske i popularne glazbe.

Zahvala D. Merkašu

Josipovićev dolazak dao je veliki poticaj festivalu i privukao dodatnu pažnju austrijskih medija, kulturne javnosti i diplomacije, pa je među uzvanicima na koncertu bio čak i papinski nuncij u Austriji. Uz sve organizatore i podupiratelje, hrvatski je veleposlanik u Beču Gordan Bakota u svom završnom govoru izrekao više nego zasluženo priznanje i zahvalnost naročito Davoru Merkašu, ravnatelju Muzičkog informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb bez čije inicijative ne bi bilo ovog festivala.

Komentara 1

OB
-obrisani-
17:30 06.11.2012.

do kada ce nam soliti pamet sin titova partizana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije