Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
album "kink"

Ivan Grobenski je "Šejn" nove generacije

Intek Music
15.04.2024.
u 09:58

Peti album hrvatskog glazbenika zaokružen je projekt, superioran album koji od melodija, pjevanja, recitiranja, kolažiranja podloga djeluje kao opušteno, logično i artikulirano izdanje, ali i superiorno rasipanje raznih talenata koje Grobenski očito ima u izobilju

"Da sam Šejn", htjeli su mnogi, ali mi je palo na pamet da bi od svih domaćih glazbenika novije generacija Ivan Grobenski bio "najbolji" Šejn. Možda jer poput mladog Rundeka posjeduje razne talente i otvorenost, ali i zato što može doći s bilo kojim "naoružanjem", bez obzira na to bilo ono kratkog ili dugog dometa i sprašiti vam u uho album sasvim različit od onog što ste očekivali.

Svi albumi su mu takvi, pa i peti "Kink" (Intek Music), na kojem je s lakoćom apsolvirao samozadanu temu hip-hopa, puno bolje nego oni kod nas s estradne strane koji su čitave karijere potrošili na otkrivanje "plesnosti" i brzopoteznog repanja. No, nije to samo rap, ima tu svega, ponajviše odlične glazbe koja danas ne podnosi žanrovske ladice.

"Kink" u devet tema djeluje kao zaokružen projekt, superioran album koji od melodija, pjevanja, recitiranja, kolažiranja podloga djeluje kao opušteno, logično i artikulirano izdanje, ali i superiorno rasipanje raznih talenata koje Grobenski očito ima u izobilju. U ovom postproblemskom svijetu gdje se svaki problem rješava brzo i svako će vam savjetovati što i kako napraviti, nema druge nego iskoristiti što više toga i zabaviti se. Ali "Kink" nije samo zabava autora koji probleme i kreativne namjere rješava majstorski. To što može složiti album koji nitko ne očekuje prednost je talentiranih, pa "Kink", da kojim slučaju ne znate genezu pothvata, djeluje kao slojevit album za koji bi netko drugi pričao da ga je teško stvarao, mjesecima muku mučio s filozofskim pitanjima i studijskim snimanjima. Grobenski je sve to istočio s lakoćom iza koje očito stoji ozbiljan rad, ali i užitak, talent naravno, te poznavanje širokog spektra današnje glazbe i iskustvo koje nema veze s godinama života.

Usput je demistificirao radni proces u doba AI-a, pokazavši da nije bitno jesi li crnac, bijelac, iz Indokine, Amerike ili Koprivnice, pjevaš li na hrvatskom ili engleskom. "Kink" doista djeluje svjetski u smislu da i mi svog Šejna za obračune s raznim žanrovima imamo. Tko god i bilo gdje ovo posluša, bit će mu sve jasno i uopće mu neće biti bitno odakle je autor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije