Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovor

Hrvatski laburisti s pravom su zabrinuti za hrvatski jezik

vladović
Igor Kralj/Pixell
20.04.2010.
u 14:50

Borben Vladović prvi je čovjek Društva hrvatskih književnika koje sutra, na Dan hrvatske knjige, u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog slavi 110. rođendan.

Borben Vladović prvi je čovjek Društva hrvatskih književnika koje sutra, na Dan hrvatske knjige, u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog slavi 110. rođendan. Vladović je trideset i osmi čelnik Društva hrvatskih književnika koje je u povijesti mijenjalo i ime.

Pitali smo ga misli li da udruge pisaca imaju budućnost.

Imaju! Evo, prije nekoliko dana u Bruxellesu, 16. travnja 2010. godine, DHK je primljen u European Writer’s Council, međunarodnu neprofitnu udrugu europskih pisaca, koja okuplja oko 60.000 pisaca, članova 58 udruga iz 30 europskih zemalja.

Što je zapelo s licencijom za pravo javne posudbe?

Ništa nije zapelo, ide dalje svojom dinamikom, i to ne samo dinamikom DHK nego i drugih ustanova koje su u to uključene. U tijeku su pregovori s Ministarstvom kulture RH koje bi trebalo preuzeti obvezu plaćanja naknade, a nakon što se prikupe prvi relevantni podaci o posudbi knjiga u knjižnicama (obveza prikupljanja podataka započela je 1. siječnja 2010.), pristupit će se i potpisivanju ugovora o plaćanju.

Proslava 110. rođendana bit će u znaku Krleže i teksta “Na rubu pameti” koji će izvesti Dragan Despot. Ako je DHK nasljednik Krležinih autorskih prava, kako gospodarite tim novcem?

Prema oporuci Miroslava Krleže, nakon smrti Enesa Čengića, upravljanje autorskim i reprodukcijskim pravima Miroslava Krleže preuzela je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Njena financijska služba putem ovlaštene agencije kontrolira prihode i rashode s osnove tih prava i o tome svake godine obavještava nasljednike – dr. Vranešića i DHK. DHK svake druge godine iz tih sredstava financira Nagradu Fonda Miroslava Krleže. Nagrađuje se književno djelo od iznimne važnosti za hrvatsku književnost, a obuhvaća djela (roman, putopis, esej, drama, poezija) objavljena u dvogodišnjem razdoblju.


Hrvatski laburisti zabrinuti su za hrvatski jezik. Što mislite o tome?

Mislim da laburisti imaju pravo što su zabrinuti i želim da njihov prijedlog uđe u saborsku proceduru.

Komentara 8

Avatar arcanius
arcanius
15:25 20.04.2010.

tak je ne bitno koji ćemo jezik govoriti kad ćemo umrijeti od gladi pored ovakva vodstva države....

OB
-obrisani-
15:55 20.04.2010.

@arcanius Pa ti si već sad nepismen ili po tvojem ne pismen !

BU
bubimima
15:02 20.04.2010.

Za početak bi laburisti mogli prevesti na hrvatski naziv svoje stranke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije