Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival

Hrvatski kulturni desant na Francusku

Francuzi
Foto: arhiva
1/3
05.09.2012.
u 16:12

Sjajni mladi koreograf Matija Ferlin predstavlja se autorskim radom Sad sam almost 6”. Francuska publika moći će vidjeti presjek filmskog stvaralaštva od 1950. do 2000. godine, ali i Apoksiomena

Sa 60 manifestacija na 45 lokacija u Parizu i regiji Hrvatska od rujna do prosinca festivalom “Croatie, la voici” predstavlja svoju bogatu baštinu prije ulaska u EU. Francuski selektori sami su birali što žele vidjeti vodeći se ukusom vlastite publike.

Iščekivanje Apoksiomena

Izdvajamo neke od najznačajnijih događaja – suvremeni mladi strip-crtači i ilustratori predstavljaju se u La Rotonde zadnji vikend u rujnu radionicama, performansima, instalacijama... Danijel Žeželj izvodi performans uživo, a tu su još i Fran Petruša, Dunja Janković, Igor Hoffbauer... Hrvatska književnost ulazi u Comédie française s tri dramska autora: Marinom Držićem, Miroslavom Krležom i Ivanom Sajko posljednji tjedan listopada, a u Théâtre du Rond-Point čitat će se ulomci iz djela Slobodana Šnajdera Enciklopedija izgubljenog vremena. Francuze zanima i prijateljstvo kipara Ivana Meštrovića i Rodina pa izložba “Hrvatske ekspresije” u Musée Rodin traje od otvaranja festivala do 6. siječnja. Hommage Ivanu Picelju održava se u Galerie Denise Reneé predstavljanjem njegovih djela nakon što je ondje već bio izlagao krajem 50-ih. Boris Bućan prvi put predstavlja svoj dizajnerski opus – plakate koje pamtimo iz doba 80-ih, a dio njih su u prestižnim zbirkama MoMA-e, Musée des Arts Décoratifs... Izložba brončanog Apoksiomena dugo se iščekivala – zasjat će na jednom od najprometnijih dijelova Louvrea kao središnji događaj festivala od kraja studenog.

Suvremeni ples predstavljaju Matija Ferlin (“Sad sam almost 6” ) te Saša Božić i Petra Hrašćanec predstavom “Love will tear us apart” u Théâtre Le Colombier u Bagnoletu.

Izbor filmova u Kinoteci

Izložba Muzeja prekinutih veza, prepoznatome u svijetu po originalnom konceptu, može se vidjeti u Centquatre sredinom prosinca. Od listopada sve vrste glazbe, klasične, suvremene i internacionalne izvode se za vikend Radio Francea, u Théâtre de la Ville i u Cabaret Sauvage u sklopu festivala posvećenih hrvatskoj glazbi. Program 15-ak domaćih filmova od 1950. do 2000., uz hommage Vatroslavu Mimici i Branku Baueru na festivalu u D´Amiensu, a prikazivat će se u Francuskoj kinoteci.

Komentara 3

DO
dejan.odeljan@vip.hr
08:34 06.09.2012.

a kaj to ima u ruci ?

SA
sadmeimasadmenema
09:21 06.09.2012.

6.09.2012. u 08:34h dejan.odeljan@vip.hr je napisao/la: a kaj to ima u ruci ? ............................................... Ima strugalicu za struganje znoja, ulja i prljavštine sa tjela. U to doba nisu jemali svlačioice ka danas da se istuširaju već su prvo sastrugali svei sve to sa tjela a onda , kad bi došli kući se okupali.

OB
-obrisani-
13:06 07.09.2012.

Ajd da se malo i vrancuzi prosvijetle i kulturno udignu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije