Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kultura na HRT-u

Hrvatski glazbenici prosvjeduju protiv Hloverkinog "Otvorenog"

hloverka novak srzić
arhivska slika
14.06.2010.
u 12:44

Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika oštro prosvjeduje protiv izjava Hloverke Novak Srzić izrečenih u emisiji "Otvoreno". Glazbenicima su sporne njene izjave o autorskim pravima i Glazbenoj proizvodnji HRT-a.

Ugledni violinist Goran Končar, predsjednik Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika, oštro prosvjeduje protiv izjava Hloverke Novak Srzić u emisiji "Otvoreno" od 10. lipnja. U prosvjedu koji podržavaju druge glazbeničke udruge Končar optužuje i gospođu Srzić za lošu organizaciju, nered, programske i poslovne promašaje koji su doveli HRT u tešku situaciju. Končar smatra da je za krizu HRT-a daleko odgovornija gđa Srzić, nego u emisiji prozvani orkestri HRT-a čiji članovi, iako fakultetski obrazovani, imaju najlošije koeficijente za izračun plaća na HRT-u.

"Kompletan trošak Glazbene proizvodnje je na razini svega 2,7 posto prihoda HRT-a, daleko niži nego u nekim drugim javnim kućama koje također u svojim sastavima imaju glazbenu proizvodnju, poput BBC-a", piše Končar.

Končara i druge glazbene udruge zasmetalo je i spominjanje zaštite intelektualnog vlasništva i izdavajanja HRT-a za hrvatski film u kontekstu štednje u toj velikoj medijskoj kući.

"HRT kao i sve ostale javne, ali i privatne radijske i televizijske kuće dužan je poštivati Zakon o autorskim i srodnim pravima te plaćati naknadu za tuđe intelektualno vlasništvo koje koristi u svojim programima, pa bila to glazba, film, serija, odnosno licenca za emisiju, pravo na prijenos sportske priredbe ili bilo koji drugi programski sadržaj", piše Končar.

I zaključuje da, kada bi najčešće nekompetentni ljudi koji su HRT-om godinama upravljali, poput gđe Srzić, razumjeli vrijednost Glazbene proizvodnje i znali koristiti arhivu i sve resurse kojima HRT raspolaže, uključujući tu i orkestre HRT-a, zasigurno HRT danas ne bi bio u situaciju u kojoj se našao.

Ključne riječi

Komentara 17

PG
praseca gripa
14:01 14.06.2010.

Sto ste cekali dosad? Doduse,bolje ikad nego nikad. Mi gledatelji se pjenimo i prosvjedujemo,ali nas nitko ne uzima za ozbiljno. Ja sam toliko sretna da se javio netko kompetentan,uvazen i pametan. Bas vam hvala umjetnici!

OB
-obrisani-
14:40 14.06.2010.

http://www.vecernji.hr/vijesti/kosor-unatoc-potpisima-necemo-odustati-izmjena-zor-a-clanak-154892 OVO JE VIEST ZA NASLOVNICU

KA
Kakma
19:02 18.06.2010.

Sto sve nije ta vjestica,postavljena od Sanadera,upropastila.Dovesti nju,natrag iz TV Nove u HRT ,moze samo kriminalac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije