Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova "Glorija"

Helena Minić kao Glorija u režiji Damira Zlatara Freya

helena minić i ivica pucar
saša miljević
05.03.2013.
u 14:39

Helena Minić glumi Marinkovićevu Gloriju u kazališnoj premijeri istoimenog komada koja je najavljena za 8. ožujak u pulskom Istarskom narodnom kazalištu. Riječ je o koprodukciji sa HNK-om iz Varaždina.

Intrigantni režiser Damir Zlatar Frey prihvatio se drame “Glorija” Ranka Marinkovića. Riječ je o koprodukciji HNK iz Varaždina i pulskog Istarskog narodnog kazališta čija je premijera zakazana za 8. ožujka ove godine u Puli. Varaždinska premijera održat će se 5. travnja. U naslovnoj ulozi nastupa Helena Minić koja je već surađivala s Freyem, dok su Don Jere Ivica Pucar, Don Zane Jan Kerekeš, Rikardo Kozlović Mijo Pavelko, a biskup Zvonko Zečević... U glumačkom su ansamblu i Zdenko Brlek, Robert Ugrina, Sofija Cingula, Robert Karanfilov i Nikola Racan. Frey potpisuje režiju, ali i izbor glazbe i scenografiju, dok je kostimografkinja Desanka Janković. Dramaturginja je Željka Udovičić Pleština (prvotno je to trebala biti Mani Gotovac) koja ističe da sto godina od Marinkovićeva rođenja nikako nije jedini razlog za novo postavljanje najpoznatijeg autorova dramskog komada na kazališnu scenu.

– Taj, našem kulturnom pamćenju nezaobilazni jubilej, svakako jest povod, ali nikako jedini razlog uprizorenja ove naše “Glorije”. Jer “Glorija” je čitavo svoje trajanje dokazivala i pokazivala svoju suvremenost svakom vremenu kroz koje je prošla. Činila je to zahvaljujući višeslojnosti dramskog teksta koji je baš zato mogao odgovoriti uvijek novim, različitim okolnostima osiguravajući tako kvalitetan dijalog s vremenom i iscrpljujući sretne i manje sretne mogućnosti različitih interpretacija – piše u programskoj knjižici Željka Udovičić Pleština. Marinkovićeva “Glorija” praizvedena je u zagrebačkom HNK i to 29. prosinca 1955. godine s Mirom Stupicom u naslovnoj ulozi i u režiji njena supruga Bojana Stupice.

Komentara 1

OB
-obrisani-
17:21 05.03.2013.

Helena je prava ljepotica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije