Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završio Animafest

Grand Prix Ruskinji Varji Jakovljevoj, najbolji hrvatski film ima Lucija Mrzljak

Animafest
12.06.2023.
u 09:11

Dodjelom nagrada u Zagrebu završilo 33. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma: "Eevi" Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova pripada i nagrada od 1000 eura Društva hrvatskih filmskih redatelja

Pet je dana Zagreb bio centar svjetske animacije, predavanja, gostovanja velikih umjetnika, a već tradicionalno proglašenjem pobjednika svoja vrata zatvorilo je i 33. izdanje Animafesta.

Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma u sastavu Hugo Covarrubias, Hisko Hulsing, Tal Kantor, Aneta Ozorek i Vuk Jevremović odlučio je Grand Prix dodijeliti filmu "Vanlav" ruske redateljice Varje Jakovljeve. "Film je to o promjeni igre moći između žrtve i počinitelja, ispričan s nesavršenostima, prljavštinom i drhtavim stilom koji podcrtava priču o zlostavljanju", naglasio je žiri.

Svaki član povjerenstva imao je pravo dodijeliti i posebne nagrade pa je tako konkretno Hisko Hulsing nagradio ukrajinsko-njemački film "Mariupolj. Stotinu noći" Sofije Melnjik jer je dojmljiv ne samo zbog stravične teme, nego i zato što prikazuje užase rata očima devetogodišnjeg djeteta.

Prema odluci žirija Velikog natjecanja dugometražnog filma u sastavu Mohamed Ghazala, Ivana Guljašević Kuman i Ferenc Mikulás Grand Prix pripada latvijsko-američko-luksemburškom filmu "Moja romansa s brakom" Latvijke Signe Baumane.

Najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašena je "Eeva" Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova zbog čudesne uporabe snova kao pripovjednog elementa. Zbog tame i humora, zbog savršene kombinacije složenog stila i osjećaja za estetiku koji provlači sklad svih elemenata kroz cijeli film. "Eevi" pripada i nagrada od 1000 eura koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Posebno priznanje pak uručeno je Martini Meštrović za "Haljinu za finale".

Nagrada publike Mr. M za film iz programa Velikog natjecanja kratkometražnog filma otišla je u ruke Joãu Gonzalezu za portugalsko-francusko-britanski film "Prodavači leda".

Pobjednicima svih kategorija osigurana je prisutnost na dodjeli nagrada Annie i europskih nagrada za animaciju Emile, a pobjednik kategorije kratkometražnog filma automatski ulazi u izbor za iduće oskarovske nominacije. 34. Svjetski festival animiranog filma održat će se od 3. do 8. lipnja 2024. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije