Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dramska premijera

Glumci i Gogoljev Revizor uhvaćeni u zamku jeftinog seksa

revizor
arhiva VL
22.08.2010.
u 14:12

Redatelj Slovenac Jernej Lorenci je Revizora postavio kao mračnu, crnu komediju, kloneći se aluzija na aktualnu politiku

Kisela osmijeha izlazila je publika sa subotnje premijerne izvedbe Gogoljeva Revizora u režiji Slovenca Jerneja Lorencija. Tijekom tri sata predstave Lorenci je zaoštravao: od bajkovitog i neobičnog početka, odličnog ritma, duhovite radnje prvog čina, sve do agresije, morbidnosti, brutalnosti u drugome dijelu. Sjajna je energija kojom zrači Vilim Matula (na slici s Janom Kerekešom)  dok kao upravitelj grada prijeti onima koji bi revizoru mogli reći da su nezadovoljni. Inspiracije mu očito ne nedostaje. Lorenci je Revizora postavio kao mračni komad, crnu komediju, kloneći se bilo kakvih aluzija na današnju politiku koja šlagvorte nudi šakom i kapom, ali je upao u zamku jeftinog seksa i umjetnički ničim opravdanog skidanja (Nola, Bezeljak).

Glumačka ekipa predvođena Matulom i Ninom Violić nema slabu kariku. Suca koji je pročitao pet, šest knjiga i zato se naziva slobodoumnim, odlično je odigrao Sreten Mokrović. Filip Nola zabavan je kao veleposjednik dokoličar, s Robertom Ugrinom u tandemu.

Zanimljivi su i scenografija te trenutak kada atletskom stazom postavljenom posred scene trči upravitelj pošte (Miha Bezeljak). Preskače prepone i gleda tko ga gleda. Upravo je na to - ja ne postojim ako me drugi ne primjećuju - Lorenci stavio naglasak. Toliko puta izgovoreno ‘ja’ na pravim je mjestima i u pravoj mjeri, a kao šlag na torti ismijavanja važnosti toga ‘ja’ vlastita je slika na poprsju haljine koju nosi Nina Violić.

Revizor je plodno tlo i za glumice, jer Nina Violić je, od početka do kraja, jaka. Smišljen da provocira je iritantni oralni seks školske nadzornice (Jadranka Đokić) i lažnog revizora Hlestakova (Jan Kerekeš). Na njega se nadovezuje scena u kojoj ga iskarikirano spolno zadovoljava starateljica dobrotvornih ustanova (Doris Šarić Kukuljica), te prenaglašena brutalnost silovanja gospođice Marije Antonovne (Karla Brbić). Očito su upravo te scene trebale prenijeti poruku ‘evo, i to ćemo napraviti da vam se umilimo’, odnosno ‘više nema pravih vrijednosti pa, ne bi li se dodvorili moćnijemu, roditelji će dopustiti da im i kćer siluju’.

No, poruke koje stižu u gledalište sasvim su drukčije. Redatelj je uspio tek poručiti da je u drugom činu ispustio konce koje je tijekom prvog dijela držao u rukama. Dodati tome treba i nespretne i nepotrebne operetne dijelove, te završno pretvaranje glumaca u konje. Služi li to da publici još i slikovito pokažu kakvi su konji na kraju ispali oni sami?!

Ključne riječi

Komentara 4

MA
marinka
20:50 22.08.2010.

Je li ovo trebala biti kritika? E to je katastrofa! Svatko ima misljenje, to je jasno, ali je li bas sve za javnost? Svakako da nije! A predstava - tko zna kakva je.

KA
Karla
17:47 22.08.2010.

Katastrofa!

NA
nadan
13:19 23.08.2010.

Gledao predstavu (ustvari generalnu), izvrsna gluma, inteligentno čitanje drame i kreativna režija sa stavom. Postojeće mane su ili zanemarive ili stvar ukusa. Da malo prokomentiram kritiku. ...kloneći se bilo kakvih aluzija na današnju politiku... Ne vidim kojih se aluzija klonilo,lo, mogli su još jedino dati glumcima one stranačke jaknice koje nose političari u predizbornim kampanjama i zastavice da bude direktnije. ...jeftinog seksa i umjetnički ničim opravdanog skidanja... Koja je razlika između jeftinog i skupog seksa (u ovoj predstavi je seks ionako samo metaforičan i karikiran) i kako se zna koje je skidanje umjetnički opravdano (za one koji nisu gledali ovdje se radi o skidanju do donjeg rublja)? ...evo, i to ćemo napraviti da vam se umilimo... Ne, nego zato da odete kući kisela osmjeha. Služi li to da publici još i slikovito pokažu kakvi su konji na kraju ispali oni sami?! Apsolutno, ako se sami tako osjećaju. Razlog više da se predstava pogleda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije