Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazalište Komedija

Glazbena dobrodošlica stranim turistima na pozornici "Komedije"

P1013091
02.01.2011.
u 12:30

Folklorni ansambl Turopolje s jednakom ljubalju, žarom i ponosom, čuva ne samo bogato foklorno nasljeđe svojega plemenitoga kraja, već i čitave Hrvatske, kao i tradiciju Hrvata raseljenih po svijetu

Za strane turiste koji su Novu 2011. dočeli u Zagrebu, među kojima je ponajviše bilo onih iz Italije, Turistička zajednica grada Zagreba priredila je novogodišnji koncert s folklornim programom. Pozornica kazališta Komedija tako je prvoga dana Nove godine odjekivala od ujednačenih plesnih koraka mladića i djevojaka Folklornoga ansambla “Turopolje” iz velike Gorice. Voditeljica Sonja Šarunić na talijanskom jeziku ispričala je prepunom gledalištu da će samo za njih naši pjevači i plesači, praćeni sviračima koji su također dio ovoga popularnoga ansambla osnovanoga 1972. godine, predstaviti pregršt atraktivnih plesova iz svih krajeva Hrvatske, u izboru umjetničkoga ravnatelja Tomislava Miličevića.

 

- Okupljena mladost kroz svoja različita životna godišta, u ovom ansamblu njeguje nasljedno stvaralaštvo i nacionalnu prepoznatljivost pod nazivom Pjesme i plesovi Hrvata. Spomenuti ansambl s jednakom ljubalju, žarom i ponosom, čuva ne samo bogato foklorno nasljeđe svojega plemenitoga kraja, već i čitave Hrvatske, kao i tradiciju Hrvata raseljenih po svijetu, rekla je voditeljica Sonja Šarunić.

 

Tako je u raskošnim nošnjama pedesetak članova FA Turopolje predstavilo svu raznolikost koraka i napjeva naših krajeva od Pokuplja, Turopolja, Bizovca, Hrvatskoga zagorja, Podravine, otoka Suska, Konavala, dubrovačkoga kraja, Prigorja, ali i Bunjevačkih Hrvata koji žive u Vojvodini. Naučili su gledatelji da Bunjevački Hrvati imaju virtuozni Momačko nadigravanje koje se ubrzava u ritmu zvončića na čizmama, a Podravci svoje “stepanje” koje se zove “podbijanje”, a kao i američki ples izvodi se u ulaštenim crnim kožnim čiznicama, muškim i ženskim. Poslije dugotrajnoga pljeska, posjetitelji su se u Komediji i fotografirali s mladićima i djevojkama u narodnim nošnjama, a da im se program dopao potvrdili su raspitivanjem o mogućem gostovanju Turopoljaca na festivalu folklora u Italiji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije