Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domoljubna misija Antona Kikaša

Film Jakova Sedlara donosi sve detalje priče

Foto: Arhiva VL
1/3
23.11.2016.
u 22:30

"Učinio bih to i za Kanadu, svoju drugu domovinu", rekao je Kikaš svjedočeći da su tek tada Kanađani shvatili njegovu misiju

Ime Antona Kikaša, istinskog hrvatskog domoljuba, poznato je svima. No, što znamo o njegovoj čuvenoj akciji dopremanja oružja u ime hrvatske zajednice iz Toronta u kasno ljeto 1991., na samom početku srpske agresije na Hrvatsku? Zasigurno ne dovoljno, ali zato je sada u prodaji na svim kioscima po cijeni od 49,99 kuna film “Nisam se bojao umrijeti – domoljubna misija Antona Kikaša”.

Autentični svjedoci

Riječ je o novom igrano-dokumentarnom filmu redatelja Jakova Sedlara i scenarista Hrvoja Hitreca koji otkriva i mnoge dosad nepoznate detalje ove priče te je stavlja u širi kontekst Domovinskog rata.

Anton Kikaš pokušao je organizirati prijevoz oružja svojoj napadnutoj domovini. U ljeto te 1991. Hrvatsku je napala moćna JNA, a oružja u Hrvatskoj nije bilo te je braniteljima doslovno svaki metak bio važan. Želeći biti siguran da će kupljeno oružje biti isporučeno onima kojima je namijenjeno, ovaj ugledni poslovni čovjek osobno je pratio pošiljku. Želio je avionom sletjeti u Ljubljanu gdje je oružje trebalo biti isporučeno hrvatskim predstavnicima.

Na žalost, akcija nije uspjela, a Kikaš je završio u beogradskoj tamnici u kojoj je tamnovao duga tri mjeseca, da bi nakon toga bio zamijenjen za generala Aksentijevića kojeg su zarobile hrvatske snage.
Film govori o tom povijesnom događaju i donosi izjave mnogih autentičnih sudionika i svjedoka, od samog Antona Kikaša, preko Jana Gabriša, logističara cijele akcije i pilota ugandskog aviona koji je prevozio oružje, pa sve do Borisa Mandića, pilota MiG-a JNA koji je prizemljio Kikašev avion, i Mustafe Čandića, visokog oficira KOS-a.

Glumi i Armand Assante

Film je sniman u Hrvatskoj, Kanadi, Njemačkoj, Južnoj Africi, Srbiji, Austriji, a u njegovim igranim dijelovima glume poznati hrvatski glumci: Dragan Despot, Božidar Alić, Siniša Popović, Ana Majhenić, Željko Königsknecht, poznati američki glumac Armand Assante i velikan britanskog glumišta Derec Jacobi. 

>> Jakov Sedlar priprema predstavu o životu Julije Timošenko

Ključne riječi

Komentara 5

CI
cika123
22:45 23.11.2016.

Jakov Sedlar niti za jedan snimljeni film nije dobio jednu kunu od ministarstva kulture, svaka lipa mu je donirana od Hrvata širom svijeta. A za film Masakr u Dvoru utrošena silna lova, a što je još najgore u tom filmu optužiše Hrvate za pokolj. Pljuc.

MA
MarinSustipanski
07:59 24.11.2016.

Svaka cast Jakovu! Vidjeli smo film u Splitu i svaka cast Kikasu koji je bio pravi kada je bilo najpotrebnije, ali i Jakovu koji je napravio odlican film. To se mora staviti kao udzbenik u skole da mladi vide kako je bilo 1991. Kikas je simbol svega sto je dijaspora napravila za stvaranje slobodne Hrvatske. Nikada covjek nista nije ni trazio ni dobio zauzvrat. Zivjeli, momci! samo dalje!!!

LO
Lomir
07:53 24.11.2016.

Jakov Sedlar! Hvala na najboljim filmovima koje je užitak gledati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije