Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Julio Cortazar

Fantastično se nadmeće sa zbiljskim

cortazar
arhiva
30.04.2010.
u 12:04

Nakon postmodernističkog, eksperimentalnog (anti)romana argentinski prozaik Julio Cortazar (1914.-1984.) napokon nam “dolazi” i kao majstor pripovjedaštva.

Nakon postmodernističkog, eksperimentalnog (anti)romana, zaigranih “Školica”, koje su nedavno, u svom prvom dugoočekivanom prijevodu na hrvatski, zauzimale vrhove i naših top-ljestvica najprodavanijih knjiga, argentinski prozaik Julio Cortazar (1914.-1984.) napokon nam “dolazi” i kao majstor pripovjedaštva.

U knjizi “Progonitelj i druge priče” (SysPrint, ur. Marinko Koščec, prev. Dinko i, jednu priču, Milivoj Telećan) odabrane su novele iz triju Cortazarovih zbirki. Ona najdulja, naslovna, dobro upućujući na sve odlike autorova rukopisa, ponajprije na njegovu fascinaciju džezom, priča je posvećena saksofonistu Charlieju Parkeru, iz čije je zaigranosti i beskrajnih improvizatorskih mogućnosti crpio nadahnuće i za svoj prozni ludizam.

U posve osobnoj i osebujnoj inačici poznatoga modela južnoameričkih književnosti u kojem se fantastično nadmeće sa zbiljskim, Cortazar gradi svoje neobične svjetove: u njima se događaju sasvim neočekivane stvari, susreću se java i san, njima prohode zanesenjaci i osamljenici, tragači...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije