Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert

Dvije Martine - večer velikih i divnih žena u HGZ-u

Martina Filjak i Martina Zadro
Daniel Kasap/PIXSELL
13.01.2013.
u 19:31

Prva suradnja podarila nam je osam uvjerljivo oblikovanih pjesama Schumannova ciklusa “Ljubav i život žene”

Hrvatski je glazbeni zavod u petak bio pun na recitalu kojim je Vladimir Krpan proslavio 75. rođendan. Uz Schumannov Carnaval i Brahmsove dvije knjige varijacija na Paganinijevu temu, bila je to večer sjećanja i na Krpanovu mladost i na veliku discipliniranost i rad koje je baštinio od velikog zagrebačkog pedagoga Stančića. Slavljenička večer kojom je profesor Krpan zaslužio čestitke i poštovanje mnogim mlađima može biti lekcija.


Romance kao dragulji
No, među njima svakako nije Martina Filjak. Nakon što je u Krpanovoj klasi naučila sve što je trebala i mogla, ta je pijanistica hrabro otprhnula iz gnijezda u veliki svijet. Osvojivši ga, iz tog nam se svijeta sada vraća s košarom svaki put sve punijom dragocjenih glazbenih darova. U subotu navečer Martina Filjak je izašla ne pred punu, nego prepunu veliku dvoranu HGZ-a, pa su morala biti otvorena i vrata male da bi stali svi koji su došli, s ulaznicama i bez njih. Njene izvedbe Tri romance op. 28 Roberta Schumann bile su dragulji, kao naručeni za pijanističku dijademu kojom je Martina Filjak u nastavku večeri okrunila pjevački nastup svoje jednako izvrsne kolegice sopranistice Martine Zadro. Spajanje te dvije sjajne umjetnice sasvim će sigurno ostati upamćeno kao jedan od najboljih i najlucidnijih poteza u prvoj sezoni koncertnog ciklusa Molto cantabile.
Muškarci su u toj večeri bili “samo” autori djela posvećenih velikim i divnim ženama, među koje spadaju i obje Martine.

Klavir poput orkestra

Njihova prva umjetnička suradnja podarila nam je osam uvjerljivo  oblikovanih pjesama Schumannova ciklusa “Ljubav i život žene”, a u drugom dijelu operne prizore u kojima je Martina Zadro suvereno i moćno otpjevala arije iz Verdijeva “Otella” i Čajkovskijevog  “Onjegina”, uz pratnju Martine Filjak pored koje nikome nije nedostajao orkestar.
Desdemonina Pjesma o vrbi i Ave Maria, kao i Tatjanino pismo, u misli su nam na osobito dirljiv način prizvali i Senu Jurinac, još jednu veliku i divnu ženu i umjetnicu kojoj je nezaboravna subotnja večer u HGZ-u bila posvećena, između ostalog i razglednicom umetnutom u bogatu programsku knjižicu.


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije