Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaos oko jubileja

Dva obilježavanja jubileja Ranka Marinkovića u isto vrijeme

žiri za večernjakovu kratku priču
arhiv vl
21.02.2013.
u 18:41

Sto godina od rođenja Ranka Marinkovića u petak će 22. veljače gotovo u isto vrijeme obilježiti i Društvo hrvatskih književika i Hrvatsko društvo pisaca. Tome nasuprot, gradovi Komiža i Vis dogovorili su zajedničko obilježavanje.

I dok su se gradovi Vis i Komiža usuglasili oko središnje proslave obilježavanja stote godišnjice rođenja znamenitog hrvatskog pisca Ranka Marinkovića, to nije uspjelo Društvu hrvatskih književnika i Hrvatskom društvu pisaca. Tako će se danas, u petak, točno na dan kada je u gradu Visu prije sto godina rođen čuveni pisac gotovo u isto vrijeme u sjedištu DHK na trgu bana Jelačića i u sjedištu HDP-a u građanskoj kući Arko održavati dva paralelna skupa.

Dva organizatora i dva skupa omogućila su i državi da pokaže tko joj je draži pa će ministrica kulture Andrea Zlatar Violić otvoriti skup u HDP-u kojeg Marinković nije ni mogao biti član jer je udruga osnovana godinu dana nakon njegove smrti. I dok je HDP organizirao dobro zamišljeni skup s brojnim govornicima (najavljen je i bivši ministar kulture Antun Vujić koji se nije proslavio na komemorativnom skupu u HNK u siječnju 2001. godine kada je oštro kritizirao neke Marinkovićeve političke poteze), DHK je bio skromniji pa je Rankovu proslavu ujedinio s obilježavanjem 530 godina od objavljivanja “Misala po zakonu rimskog dvora” i najavio tri govornika. A u petak navečer zagrebački HNK najavljuje praizvedbu triptiha “U znaku vage” u čast Marinkovića čije su drame baš na toj pozornici redovito doživljavale svoje praizvedbe.

Bogati program osmislila je i Memorijalna zbirka Ranka Marinkovića koja pod vodstvom Anči Fabijanović djeluje u gradu Visu. Dva puta tjedno u viškoj knjižnici i čitaonici može se posjetiti zbirka koja podsjeća na Marinkovićev život i djelo. Tu se mogu razgledati brojna izdanja Marinkovićevih knjiga (samo “Ruke” imaju više od tridesetak izdanja), ali i šahovska garnitura kojom se Ranko služio u Hrvatskom kulturnom klubu u podrumu Muzeja za umjetnost i obrt. Povodom Rankova jubileja gradovi Vis i Komiža udružili su snage pa će stanovnici otoka vidjeti čak tri predstave, dvije iz Zagreba i jednu iz Varaždina (praizvedba “Ruku po Ranku”), gledati filmove, slušati izlaganja Rankovih suradnika i nastupe grupa Rulin i Libar te klape Tragos.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije