Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada iz Beograda

Dunja Knebl primila nagradu Vojin Mališa Draškoci koju dodjeljuje World Music udruženje Srbije

04.10.2022.
u 19:14

Dunja Knebl primila je nagradu Vojin Mališa Draškoci koju od 2013. godine dodjeljuje World Music udruženje Srbije. Nagradu su do sada dobili umjetnici poput Vlatka Stefanovskog, Nenada Vasilića i Vasila Hadžimanova

Prva dama hrvatske etno scene Dunja Knebl je krajem rujna u Beogradu primila nagradu Vojin Mališa Draškoci koju od 2013. godine dodjeljuje World Music udruženje Srbije. Nagrada se dodjeljuje umjetnicima koji su nadahnuti tradicionalnom glazbom te promoviraju world music. 

Dunja Knebl dobila je nagradu za 2022. godinu, a Odbor za dodjelu nagrade nazvao ju je istaknutom hrvatskom umjetnicom i interpretatoricom tradicionalne pjesme te kantautoricom. Ove se godine World Music udruženju Srbije u dodjeli nagrade pridružio i Muzički informativni centar Srbije.

Nagrada nosi ime na profesora, skladatelja i kontrabasista  Vojina Mališu Draškocija koji je rođen u Beogradu 1945. godine, a preminuo je prije dvadeset i dvije godine. 

Do sada su ovu nagradu dobili umjetnici iz Srbije i to Filip Krumes, Vasil Hadžimanov, Vladimir Nikić i Veljko Nikolić – Papa Nik, umjetnici koji su rodom iz Srbije ali žive u inozemsvu kao što su to Nenad Vasilić, Đorđe Stijepović i Jelena Popržan), te umjetnici iz regije Vlatko Stefanovski i Dorian Jovanović. 

"Iako se muzici kao profesiji okrenula tek 1993., kada je imala 47 godina, Dunja Knebl je u tom trenutku iza sebe imala ogromno iskustvo, budući da je od rane mladosti bila duboko posvećena interpretaciji narodnih pjesama iz različitih zemalja, pa tako i onih u kojima je, pored Hrvatske, imala priliku živjeti (SAD, Rusija, Indonezija). Prateći svoj glas na gitari, desetljećima je zabavljala sebe i svoje prijatelje. Iz te privatne sfere je gotovo preko noći, u petoj deceniji života, iskoračila na scenu i počela sa javnim nastupima, ostavljajući za sobom profesiju prevoditeljice i profesorice jezika (diplomirala je engleski i ruski jezik na Filozofskom fakultetu, 1969)", ističe se u obrazloženju nagrade.

Do sada je Dunja Knebl snimila 21 album. Tri je izvanredna izdanja objavila sa sastavom Kololira, a dva hvaljena albuma u duetu sa Rokom Margetom – Svilarica svilu prede (2019) i Songbook Songs (2021).

Dunja Knebl koja do sada nije nastupala u Beogradu, održala je i koncert na jubilarnom, desetom world music festivalu „Todo Mundo”, u Jevrejskom kulturnom centru „Oneg Šabat” u Beogradu i to sa Rokom Margetom. Nakon njih nastupio je i duet Ramsch & Rosen iz Austrije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije