Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kratka priča

Drago Štambuk: Jak je osjećaj pripadanja ovom važnom bratstvu

'22.07.2013., Zagreb - Drago Stambuk pjesnik i veleposlanik Republike Hrvatske u Brazilu primio je svoju trecu nagradu za najbolju Vecernjakovu kratku pricu. Nagradu mu je urucio glavni urednik Vecern
'Davor Visnjic/PIXSELL'
22.07.2013.
u 16:54

Po kulturi, posebno književnosti, poznaje se narod, kaže Štambuk koji svoj odmor u domovini posvećuje – kulturi

Po kulturi, posebno književnosti, poznaje se narod, kaže Štambuk koji svoj odmor u domovini posvećuje – kulturi

Kada su 6. lipnja u hotelu Esplanade dodijeljene nagrade za najbolje kratke priče iz prošlog natječaja, jedan od laureata nije bio s nama. Drago Štambuk, veleposlanik Hrvatske u Brazilu i cijenjeni pjesnik koji je osvojio treću nagradu za svoju bajkovitu priču \"Pračljin sin\", tek je sada stigao kući na (vrlo) radni odmor. Bila je to i prigoda da ga ugostimo u Večernjem listu i predamo mu nagradu za njegovu prvu napisanu priču, nadajući se da ćemo u sklopu našeg natječaja objaviti i sljedeću, koju je napisao nedavno, u avionu, putujući iz Brazila.

– I najmanji razlog da budem s vama u kulturnoj rubrici Večernjaka, u vremenu kada se one svugdje gase, dovoljan je da me ispuni osjećajem pripadanja posebno važnom sestrinstvu i bratstvu. Kultura, osobito njena književna dionica, jedna je od najvažnijih identitetskih odrednica jednoga naroda. Po njoj se narod prepoznaje, njome se diči i velikim dijelom jest, ili postaje, to što jest – rekao nam je Drago Štambuk primajući nagradu koju mu je predao glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić.

A mjesec dana odmora u Hrvatskoj Drago Štambuk posvećuje upravo kulturi. Naime, u njegovim Selcima na otoku Braču održat će se 23. svehrvatska jezično-pjesnička smotra Croatia rediviva ča-kaj-što. Njome će se 9. kolovoza obilježiti i 70. obljetnica paljenja Selca iza kojeg je stajala talijanska okupacijska vojska. Na večeri pjesnika pjesnici će čitati pjesme po vlastitu izboru, a prvi je na redu prošlogodišnji poeta oliveatus Ante Stamać. Nakon otkrivanja njegove ploče na Zidu poezije, o njegovu djelu govorit će Tonko Maroević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije