Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz Wiesbadena

Donacija knjižnici Instituta za europsku povijest u Mainzu

donacija, Hrvatska kulturna zajednica Wiesbaden
Angela Ilić
17.08.2011.
u 14:41

Riječ je o transkripciji epohalnog izdanja De Republica Ecclesiatice, djela Markantuna de Dominsa, hrvatskog znanstvenika iz 17. stoljeća

WIESBADEN - U okviru javne tribine posvećene Matiji Vlačiću Iliriku, Hrvatska kulturna zajednica iz Wiesbadena (HKZ) u ponedjeljak je predala vrijednu donaciju knjižnici Instituta za europsku povijest u Mainzu. Riječ je o transkripciji epohalnog izdanja De Republica Ecclesiatice, djela Markantuna de Dominsa, hrvatskog znanstvenika iz 17. stoljeća. Ovo djelo, suvremena transkripcija u izdanju kuće Lamaro, bilo je izloženo 16. rujna 2010. u Wiesbadenu na javnoj tribini HKZ-a posvećenoj 450. godišnjici rođenja splitskog nadbiskupa Markantuna de Dominisa, koji je stavljen na UNESCO-ov popis jubilaraca. Na tom se popisu svake godine predstavljaju znanstvenici i umjetnici zaslužni za razvoj kulture u svijetu.

Okviri primopredaje knjiga bili su dogovoreni na međunarodnoj konferenciji o životu i radu Matije Vlačića Ilirika koja je održana 7. lipnja 2011. na Institutu za europsku povijest u Mainzu. Ovaj je znanstveni skup bio posvećen našem Labinjaninu, uz sudjelovanje američkih, austrijskih i njemačkih znanstvenika s prilozima koji su osvjetljavali Vlačićevo djelovanje na području teologije, crkvene politike, filologije, historiografije, biblijske hermeneutike i egzegeze.

Izlaganja o Matiji Vlačiću Iliriku (1520.-1575.) u Wiesbadenu pripremili su dr. Ante Bilokapić, župnik Hrvatske katoličke misije u Wiesbadenu koji je u Rimu doktorirao na temu M. Vlačić Ilirik, i magistar Luka Ilić, evangelički svećenik iz Mainza koji priprema disertaciju na Institutu u Mainzu.

Luka Ilić sa suprugom Angelom zaslužan je i za objavljivanje opsežne višejezične dokumentacije o životu i radu Matije Vlačića Ilirika, koju uz ostale objavljuje i na internetu, na stranicama http://www.flacius.net. Predavanje je vodio dipl. inž. Ivica Košak, predsjednik HKZ-a Wiesbaden.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije