Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Londonski koncert

Diana Brekalo održala koncert s Royal Philharmonia Orchestrom

Pijanistica Diana Brekalo
arhiva VL
12.04.2011.
u 12:01

Diana je svirala dva koncerta, a neuobičajeno je da isti solist svira dva koncerta u jednoj večeri. To sigurno dokazuje veliku snagu i njenu iznimnu sposobnost koncentracije i glazbenu zrelost

Diana Brekalo, pijanistica hrvatskog podrijetla, koja iznimno brzo osvaja svjetsku umjetničku scenu, održala je prije dva dana koncert s Londonskim Kraljevskim filharmonijskim orkestrom u Cadogan Hallu, što je inače nedostižan san mnogim priznatim glazbenicima. Pod ravnanjem dirigenta Robertasa Šervenikasa izvela je dva koncerta: praizvedbu klavirskog koncerta engleskog kompozitora Petera Fribbinsa i Koncert br. 1 za klavir, trubu i gudače Dimitrija Shostakovicha s trubačicom Angelom Whelan. Istu večer izvedena su još Uvertira za Egmonta i Simfonija br. 8 L. W. Beethovena.

Diana Brekalo je svojom briljantnom, virtuoznom izvedbom i odličnom koordinacijom s orkestrom te sigurnošću i istovremeno ležernošću pokazala suverenost i ptopunu glazbenu zrelost, što karakterizira velike umjetnike svjetske glazbene scene. Koncert se održao pod okriljem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, a koncertu je nazočilo i veleposlanik RH u Londonu dr. sc. Ivica Tomić. Dvorana Cadogan Halla bila je do kraja ispunjena, a poslije koncerta mnogi su željeli dobiti autogram ili se fotografirati s Dianom Brekalo.

Ovo je velik i značajan trenutak u karijeri Diane Brekalo i ujedno veliko priznanje za ovu mladu pijanisticu koja je nositeljica i Večernjakove domovnice. Ne samo što je prestižno nastupiti s vodećim svjetskim orkestrom, nego joj je i ukazano povjerenje kompozitora Petera Fribbinsa čija se djela izvode u Velikoj Britaniji kao i u cijeloj Europi. Kako navodi na svojoj internetsko stranici, Peter Fribbins je imao samo dvadeset godina kada je izvedena u Italiji njegova prva opera Anna Bella nastala u suradnji s Nijemcem Wernerom Henzeom. Ideja za subotnji koncert javila se nakon što je Peter Fribbins slušao izvedbu Diane Brekalo Rachmaninova 3. klavirskog koncerta 22. svibnja prošle godine sa Simfonijskim orkestrom Epsom u Londonu. Bio je oduševljen Dianinom interpretacijom i odmah je izrazio želju da napiše jedan koncert za Dianu, što je ona s oduševljenjem prihvatila.

Još jedna posebnost karakterizira subotnji koncert. Zapravo, Diana je svirala dva koncerta, a neuobičajeno je da isti solist svira dva koncerta u jednoj večeri. To sigurno dokazuje veliku snagu i njenu iznimnu sposobnost koncentracije i glazbenu zrelost. Interesantno je da je koncert Shostakovicha br. 1 prvi put javno izvodila prije deset godina.

Diana Brekalo koju smo upoznali kao srdačnu i neposrednu osobu na finalnoj večeri Večernjakove domovnice u Bad Homburgu, gdje se publici predstavila s kratkom izvedbom Etuide br. 1 Sergeja Prokofjeva nedavno je 25. ožujka održala i humanitarni koncert u Stuttgartu za potrebe dječjeg hospicija na kojem je izvela i klavirski koncert Johannesa Brahmsa.

Inače je Diana Brekalo prve korake u glazbi napravila u Stuttgartu, gdje je vrlo rano uočen njezin glazbeni talent i kao čudo od djeteta postala je dobitnica niza glazbenih nagrada. Najvišu akademsku i umjetničku titulu Masterof Musice postigla je na renomiranoj Guildhall School of Music and Drama u Londonu. Trenutačno je pored stalnih nastupa angažirana kao Artist na Residence Middlesex University u Londonu. Ove godine dobila je još jedan značajan poziv. U svijetu poznati avangardist, osnivač i prvi direktor Zagrebačkog bijenala maestro Milko Kelemen je Dianu pozvao da sudjeluje na manifestaciji Dani Milka Kelemena u Podravskoj Slatini, koja će se održati u prosincu 2011.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije